Filipijnse Kip Adobo

Achtergrond

Het onofficiële nationale gerecht van de Filipijnen, Kip Adobo, wordt gemaakt door kipdijfilet te marineren en vervolgens te stoven in azijn en sojasaus, op smaak gebracht met kruiden zoals knoflook, laurierblaadjes en zwarte peper. Tegen de tijd dat het klaar is, valt de kip uit elkaar en is hij bedekt met een immens smaakvolle saus die zoet en zuur is met een geweldige smaak.

De beroemde Kip Adobo is ontstaan ​​in de Filipijnen en het gerecht wordt bereid volgens de Adobo-kookstijl. Deze kookstijl wordt gekenmerkt door de bereiding van vlees of zeevruchten met azijn en meestal sojasaus. Het is een populaire methode die ver terug gaat in de tijd toen er nog geen koelkasten en diepvriezers beschikbaar waren, omdat azijn de houdbaarheid van voedsel verlengt. Een andere populaire variant is varkensvlees adobo, gemaakt met buikspek.

Voorbereiding

We beginnen dit heerlijke kipgerecht met het marineren van de kipdijfilet in een ovenschaal met zout, suiker, steranijs, knoflook, laurierblaadjes, sojasaus, appelciderazijn (witte wijnazijn is ook prima te gebruiken) en water. Voor dit recept heb ik een verhouding van 3:2 van azijn tot sojasaus gebruikt zodat de uitgesproken smaak van de azijn en de zoute smaak van de sojasaus mooi in evenwicht zijn. Ook de suiker zorgt ervoor dat de marinade mooi in balans is en het geheel niet te zout of te zuur wordt. Om het beste resultaat te bereiken raadt ik je aan om de knoflook te pletten of in stukjes te snijden.

Voor de kip gebruik ik graag kipdijfilet omdat dit vlees zich geweldig leent voor een low en slow bereiding in de Dutch Oven, maar je kan uiteraard ook drumsticks of vleugeltjes gebruiken. Het marineren van de kip duurt gemiddeld 1 tot 12 uur, afhankelijk van hoe smaakvol je de kip wil hebben. Ik heb de kip 3 uur laten marineren in de koelkast met behulp van een ovenschaal afgedekt met plasticfolie.

Bereiding

We gaan de barbecue aansteken en hem klaar maken voor direct grillen. Plaats een aanmaakblokje tussen de houtskool of briketten, steek het blokje aan, laat de deksel van de barbecue open en zet ook de onderste ventilatieopening volledig open. Wanneer het aanmaakblokje zijn werk heeft gedaan en volledig is gedoofd, sluit je de deksel en zet je de ventilatieschijf aan de bovenkant volledig open zodat je een maximale luchtstroom krijgt. Door de ventilatieschuiven in de juiste stand te zetten gaan we zorgen voor een temperatuur van 140˚C.

Plaats ondertussen de Dutch Oven alvast op het rooster zodat de pan goed heet kan worden. Schenk de inhoud van de ovenschaal zonder de kip in de Dutch Oven en wacht totdat de marinade begint te koken. Voeg de kip toe aan de marinade, doe de deksel op de Dutch Oven en gaar de kip gedurende 1 uur.

Ondertussen gaan we aan de slag met de Adobo saus die gaat zorgen voor een prachtige kastasjebruine laag op de kip. Dit gerecht kan geserveerd worden met of zonder saus, maar de saus zorgt wel voor extra smaak aan de kip en de rijst, dus is het zeker aan te raden. Voor de saus voegen we water, sojasaus, suiker, koolzaadolie, peper, knoflookpoeder en kokosmelk aan een steelpan en brengen het aan de kook. Laat de saus zo’n 15 tot 20 minuten inkoken totdat je mooie jusachtige saus krijgt.

Terwijl de saus dikker wordt gaan we de jasmijnrijst koken. Ik heb voor jasmijnrijst gekozen omdat dit een geurige, aromatisch rijstsoort die veel wordt gebruikt in landen als Thailand, Vietnam en Cambodja. Het heeft in vergelijking met bijvoorbeeld basmatirijst een langere korrel, geeft een ietwat zoete smaak en is veel zachter en plakkeriger wat perfect past bij de heerlijke kip.

Breng voor het koken van de rijst een pan met 1,5 keer zoveel water als rijst aan de kook. Draai vervolgens het vuur lager en houd een kooktijd van ongeveer 10 minuten aan. Wanneer de rijst mooi gaar is draai je het vuur uit en laat je de rijst nog even stomen met de deksel op de pan, totdat al het water is opgenomen.

Alle onderdelen voor dit gerecht zijn klaar dus halen we na een uur de kip uit de Dutch oven en serveren we hem met de jasmijnrijst en een royale lepel Adobo saus.

Delen

Vind je dit een leuk recept en heb je zelf deze heerlijke Filipijnse Kip Adobo gemaakt? Deel het eindresultaat dan op Facebook of Instagram en tag #meatloverzz in je bericht!

Receptinformatie

VOORBEREIDING
15 minuten

BEREIDING
1 uur

AANTAL PERSONEN
4 personen

Ingrediënten

VLEES & RIJST
500 gram kipdijfilet zonder vel
400 gram jasmijnrijst

MARINADE
30 gram zout
2 eetlepels suiker
1 theelepel peper
1 steranijs
2 tenen knoflook
2 laurierblaadjes
30 ml sojasaus
45 ml appelciderazijn
1 liter water

SAUS
40 ml water
60 ml sojasaus
2 eetlepels suiker
2 eetlepels koolzaadolie
1 theelepel peper
1 eetlepel knoflookpoeder
120 ml kokosmelk

Benodigdheden

Dutch Oven of BBQ pan
Snijplank
Maatbeker
Ovenschaal
Plasticfolie
Steelpan
Kookpan