Vis op een plankje
Grillen op een houten plankje lijkt veel op het gebruik van een pan, behalve dat het plankje rook kan produceren. Deze methode is geweldig omdat het een stabiel oppervlak biedt om voedsel op te leggen en het tegelijkertijd een authentieke rooksmaak geeft. Over het algemeen gebruik je een plankje als je iets delicaats wil grillen zoals een mooi stukje zalm, hoewel je met een plankje een grote verscheidenheid aan voedsel kunt bereiden.
Kies het juiste plankje
Kies allereerst voor een schoon, onbehandeld stuk hout van ongeveer 2,5 cm dik, en zorg ervoor dat het plankje groot genoeg is voor het te grillen stukje vis of vlees. Over het algemeen wordt cederhout het meest gebruikt, maar veel houtsoorten zoals els, eik, esdoorn, kers of appel zijn ook prima te gebruiken en geven ieder weer een andere rooksmaak af. Gebruik in ieder geval nooit hout dat chemisch behandeld of gekleurd is voor het roken. De kans is namelijk aanwezig dat je hier ziek van wordt.
bereiden van de vis
Voordat je het plankje op de barbecue plaatst, moet je deze minimaal een uur in water laten weken. Hierdoor kan het hout zoveel mogelijk vocht opnemen zodat het plankje niet kan verbranden voordat de vis helemaal gaar is.
We gaan de barbecue aansteken en hem klaar maken voor indirect grillen. Creëer hiervoor bij een kogelbarbecue een directe en een indirecte zone of plaats bij een Kamado BBQ de platesetter met de heat deflector nadat je het rookplankje eerst direct op het rooster hebt laten “branden”. Plaats vervolgens een aanmaakblokje tussen de houtskool of briketten, steek het blokje aan, laat de deksel van de barbecue open en zet ook de onderste ventilatieopening volledig open. Wanneer het aanmaakblokje zijn werk heeft gedaan en volledig is gedoofd, sluit je de deksel en zet je de ventilatieschijf aan de bovenkant volledig open zodat je een maximale luchtstroom krijgt. Door de ventilatieschuiven in de juiste stand te zetten gaan we zorgen voor een temperatuur van 180˚C.
Leg het rookplankje met de bereidingszijde naar beneden boven de directe zone op het rooster. Wacht tot het plankje een beetje begint te roken en plaats dan de platesetter met de heat deflector in de barbecue om hem klaar te maken voor indirect grillen of verplaats het plankje met de bereidingszijde naar boven naar de indirecte zone. Als je merkt dat het plankje vlam vat, bespuit het dan met een beetje water om de vlammen te doven. Je wilt niet dat het plankje echt in brand staat, maar het smeulen van het hout zorgt wel voor rook en helpt de vis op smaak te brengen.
Wanneer je het plankje recht boven het vuur plaatst kun je hem waarschijnlijk maar één keer gebruiken. Als je het plankje naast de vlam legt (indirect), gaat de plank wat langer mee. Wanneer je een gasbarbecue gebruikt raad ik je aan om het plankje snel van de grill te halen, want je wilt niet dat er veel as in de barbecue terechtkomt. Als je een houtskoolbarbecue gebruikt, kun je het plankje eventueel laten afbranden en later de as verwijderen.
Dan is het tijd om de vis op het plankje te leggen. Om te voorkomen dat de vis aan je plankje blijft plakken, bestrijk je hem heel licht met een beetje olie aan de kant waar de vis op zal gaan liggen. Omdat de vis indirect wordt gegaard, duurt het langer dan wanneer hij direct boven de kolen wordt gegaard. Houd daarom rekening met ongeveer 50% meer garingstijd in vergelijking met directe grillen. Tijdens het garen kun je ervoor kiezen om de vis te bedruipen met een beetje citroensap of boter om de vis nog malser te maken.
Zodra de vis gaar is, verwijder je het plankje en de vis met een paar hittebestendige handschoenen of schuif je de vis met een spatel op een schaal of bord en kan je genieten van een heerlijk stukje vis van de barbecue.