Duitse Curryworst

Achtergrondinformatie

Curryworst is een fantastische snack, een leuke maaltijd en een favoriet gerecht voor jong en oud. Deze speciale traktatie is overal in Duitsland te vinden en vooral in Berlijn, waar de Curryworst werd uitgevonden.

Over het algemeen wordt deze snack verkocht bij kleine afhaalkraampjes waarbij ze de braadworst eerst grillen en vervolgens in hapklare stukjes snijden om het daarna onder te dompelen in de overheerlijke currysaus. Ik heb een lange tijd gedacht dat de naam curryworst was ontstaan omdat er curry in de worst zelf verwerkt was, maar dat bleek niet zo te zijn. Bij dit gerecht draait alles namelijk om de currysaus.

Voordat we naar het recept gaan is het nog wel leuk om te weten waar de curryworst nou precies vandaan komt. Zoals bij de meeste verhalen over uitvindingen op culinair gebied, wordt ook de oorsprong van de curryworst betwist. Het verhaal wat ik ken is dat op een dag in Berlijn in 1949 een Duitse vrouw genaamd Herta Heuwer op zoek ging naar een nieuwe manier om haar ellendige naoorlogse dieet op te vrolijken. Door op een handig manier handel te drijven met Britse soldaten, kon ze wat ketchup en kerriepoeder bemachtigen, die ze vervolgens mengde met verse paprika en wat kruiden. De saus goot ze over een gebakken en in plakjes gesneden worst en – voila – de curryworst was geboren. 

Steeds meer mensen wilde deze lekkernij wel eens proeven en haar zoete, pittige worstjes waren een regelrechte hit. Al snel verkocht Herta de curryworsten als warme broodjes vanuit haar kleine kraampje op de hoek van de straat voor zo’n 30 cent per portie. De worst was zo’n succes dat ze binnen een paar jaar een permanente snackbar kon openen aan de Kantstraße, die tot ver in de jaren zeventig bleef bestaan. Hoewel veel andere worstverkopers haar recept probeerden te kopiëren, hebben ze nooit haar originele recept in handen gekregen.

Voorbereiding

Het grootste voordeel aan dit gerecht is dat er nauwelijk voorbereiding aan te pas komt. Het enige wat je hoeft te doen is het snipperen van een sjalotje en het afmeten van de benodigde ingrediënten.

Bereiding

We gaan de barbecue aansteken en hem klaar maken voor direct grillen. Plaats een aanmaakblokje tussen de houtskool of briketten, steek het blokje aan, laat de deksel van de barbecue open en zet ook de onderste ventilatieopening volledig open. Wanneer het aanmaakblokje zijn werk heeft gedaan en volledig is gedoofd, sluit je de deksel en zet je de ventilatieschijf aan de bovenkant volledig open zodat je een maximale luchtstroom krijgt. Door de ventilatieschuiven in de juiste stand te zetten gaan we zorgen voor een temperatuur van 200˚C.

Grillen van de braadworsten

Om de braadworsten een grillsmaak mee te geven grill ik ze voor ongeveer 10 minuten tot ze een beetje donkerbruin zijn. Ondertussen plaats ik ook de skillet alvast op het rooster zodat de pan goed heet kan worden. Mocht je niet genoeg ruimte hebben op je barbecue om zowel de worsten te garen als de skillet warm te laten worden, kan je de worsten het beste na het garen in een voorverwarmde oven op een lage temperatuur een beetje warm houden.

Het maken van de saus

Wanneer de skillet op temperatuur is gaan we aan de slag met de saus die gaat zorgen voor de bekende smaak van curryworst. Voor de saus verhitten we de olie in de pan en fruiten de sjalot snippers tot ze “gaar”, maar niet bruin zijn. Voeg de tomato frito, ketchup, balsamicoazijn, honing, chilipoeder, kerriepoeder en worcestersaus toe en roer de saus constant door gedurende 30 seconden, tot de kruiden hun geur afgeven.

Aan tafel

Als laatste snijden we de warme worsten in stukjes en laten ze nog 2 a 3 minuten in de saus meekoken. Serveer de curryworsten met verse frites en/of een hard broodje. Eet smakelijk!

Delen

Vind je dit een leuk recept en heb je zelf deze heerlijke Duitse Curryworst gemaakt? Deel het eindresultaat dan op Facebook of Instagram en tag #meatloverzz in je bericht!

Receptinformatie

VOORBEREIDING
10 minuten

BEREIDING
20 minuten

AANTAL PERSONEN
4 personen

Ingrediënten

VLEES
4 Braadworsten

SAUS
1 gesnipperd sjalotje
200 ml tomato frito
200 ml ketchup
1 eetlepel balsamicoazijn
1 eetlepel honing
1 theelepel chilipoeder
2 theelepels kerriepoeder
1 eetlepel worcestersaus

Benodigdheden

Skillet Extra
Olijfolie
Weegschaal
Maatbeker

Partners

The Windmill Cast Iron
Van Beekum Specerijen
Vlees-online.com