Zalmfilet met amandel-parmezaankorst

Voorbereiding

Een tijdje geleden schreef ik al een recept voor een overheerlijke gegrilde tonijnsteak met sesamkorst en vandaag ga ik aan de slag met een paar mooie zalmfilets van vis-voordeel.nl. Dit recept voor zalmfilet met een amandel-parmezaankorst is in minder dan 20 minuten klaar, waardoor het ideaal is voor een drukke doordeweekse avond. De malse zalmfilets worden omhuld met een knapperige korst van gemalen amandelen en parmezaanse kaas, en tot in perfectie gegrild.

Het maken van de amandel-parmezaankorst

We starten dit gerecht met het maken van de amandel-parmezaankorst. De snelste en makkelijkste manier om de korst te maken is om de amandelen en kaas in een keukenmachine fijn te hakken tot de amandelen fijngehakt zijn maar nog wel wat structuur hebben (niet zo fijn als amandelmeel dus). Roer vervolgens de gedroogde basilicum, knoflookpoeder, peper en zout erdoor tot een mooi verdeeld mengsel. Haal de zalmfilet door het eigeel en vervolgens door het korstmengsel totdat de boven- en onderkant van de zalm een mooie korstlaag hebben. Leg de zalmfilets op een bord en maak ondertussen de barbecue klaar om te grillen.

Bereiding

We gaan de barbecue aansteken en hem klaar maken voor direct grillen. Plaats een aanmaakblokje tussen de houtskool of briketten, steek het blokje aan, laat de deksel van de barbecue open en zet ook de onderste ventilatieopening volledig open. Wanneer het aanmaakblokje zijn werk heeft gedaan en volledig is gedoofd, sluit je de deksel en zet je de ventilatieschijf aan de bovenkant volledig open zodat je een maximale luchtstroom krijgt. Door de ventilatieschuiven in de juiste stand te zetten gaan we zorgen voor een temperatuur van 180˚C.

Zalmfilets grillen

Bestrijk het rooster met een beetje olijfolie (om plakken te voorkomen) en leg de zalmfilets op de grill. Grill de zalm ongeveer 3 á 4 minuten per kant voor een mooie roze binnenkant; grill langer als je de zalm liever gaarder hebt. Om de gaarheid van de zalm te bepalen, steek je een mesje in het midden van de grootste filet en tel je tot 3. Raak met het mes je onderlip aan; als het mes heet is, is de vis gaar, als het mes koud is, is het in het midden nog rauw. Streef naar een net warm mes voor perfect gebakken zalm. Je kunt uiteraard ook een kernthermometer gebruiken om het zeker te weten.

Aan tafel

Haal de zalm van de grill en besprenkel er nog een beetje limoensap overheen. Ik heb ervoor gekozen om de zalm te serveren met basmatirijst, maar je kan het ook uitstekend in een salade verwerken.

Delen

Vind je dit een leuk recept en heb je zelf deze heerlijke Zalmfilet met amandel-parmezaankorst gemaakt? Deel het eindresultaat dan op Facebook of Instagram en tag #meatloverzz in je bericht!

Receptinformatie

VOORBEREIDING
10 minuten

BEREIDING
10 minuten

AANTAL PERSONEN
4 personen

Ingrediënten

VIS
4 zalmfilets (200 gram per stuk)

KORST
45 gram amandelen (fijngehakt)
35 gram geraspte parmezaanse kaas
1 eetlepel gedroogde basilicum
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel zout
1 theelepel peper
2 eieren

Benodigdheden

Bord of ondiepe schaal
Keukenmachine
Olijfolie
Keukenpapier

Partners

Van Beekum Specerijen