Cranberry Dutch Baby

Voorbereiding

Als een crêpe en een pannenkoek een baby zouden krijgen, zou het een Dutch baby zijn. Het is de perfecte traktatie voor aan de ontbijttafel of na een gezellig diner met vrienden. Voor deze Cranberry Dutch Baby beginnen we met het maken van het cranberrycompote. Voeg hiervoor de cranberry’s samen met de sinaasappelrasp, ahornsiroop, water en een kaneelstokje toe aan een steelpan. Breng het geheel aan de kook op middelhoog vuur terwijl je af en toe roert. Wanneer de compote aan het koken is zet je het vuur lager en laat je de compote 10 á 12 minuten zachtjes pruttelen terwijl je wederom af en toe roert. Wanneer alle cranberry’s zacht zijn geworden is de compote klaar en haal je het kaneelstokje eruit.

Het maken van het Beslag

Voor het maken van het beslag mix je de melk, bloem, eieren, suiker, zout en vanille-extract tot een pannenkoekenbeslag. Hiervoor gebruik ik ouderwets een mengkom met een garde, maar je kan hiervoor ook een blender gebruiken.

Bereiding

We gaan de barbecue aansteken en hem klaar maken voor indirect grillen. Creëer hiervoor bij een kogelbarbecue een directe en een indirecte zone of plaats bij een Kamado BBQ de platesetter met de heat deflector. Plaats vervolgens een aanmaakblokje tussen de houtskool of briketten, steek het blokje aan, laat de deksel van de barbecue open en zet ook de onderste ventilatieopening volledig open.

Wanneer het aanmaakblokje zijn werk heeft gedaan en volledig is gedoofd, sluit je de deksel en zet je de ventilatieschijf aan de bovenkant volledig open zodat je een maximale luchtstroom krijgt. Door de ventilatieschuiven in de juiste stand te zetten gaan we zorgen voor een temperatuur van 225˚C. Via het onderste ventilatiegat voeg je zuurstof toe en via het bovenste ventilatiegat voer je zuurstof af en zuig je ook weer zuurstof naar binnen.

Leg vervolgens de pizzasteen op het rooster. We gebruiken zowel een plattesetter (kamado barbecue) of de snake methode (ketel barbecue) en een pizzasteen als extra hitteschild zodat de onderkant van de Dutch Baby niet kan verbranden. Zet de skillet alvast in het midden van het rooster zodat deze goed heet kan worden. 

DUTCH BABY BAKKEN

De skillet is mooi op temperatuur en hier voegen we als eerste de boter aan toe en wachten tot de boter helemaal gesmolten is en verdelen vervolgens de cranberrycompote in kleine hoopjes over de skillet. Voeg daarna het beslag toe aan de skillet en bak de Dutch Baby in ongeveer 20 minuten gaar. Wanneer er 15 minuten voorbij zijn kijk je heel even hoe de garing van de Dutch Baby vordert omdat iedere barbecue weer anders is en de temperatuur tussentijds nog wel eens kan veranderen waardoor de taart sneller of langzamer gaart. Belangrijk dus om ook vooral op je eigen gevoel af te gaan of de gaarheid te checken door met een satéprikker in de taart te prikken. Als hij er helemaal droog uitkomt, is de taart gaar.

AAN TAFEL

Wanneer de Dutch baby klaar is serveer je hem direct met wat poedersuiker, een scheutje ahornsiroop of een paar bolletjes ijs als je het als dessert op tafel zet.

Delen

Vind je dit een leuk recept en heb je zelf deze heerlijke Cranberry Dutch Baby gemaakt? Deel het eindresultaat dan op Facebook of Instagram en tag #meatloverzz in je bericht!

Receptinformatie

VOORBEREIDING
15 minuten

BEREIDING
20 minuten

AANTAL PERSONEN
6 personen

Ingrediënten

BESLAG
120 ml melk
60 gram bloem
2 eieren
1½ eetlepel suiker
½ theelepel zout
¼ theelepel vanille-extract

CRANBERRYCOMPOTE
350 gram cranberry’s
1/2 sinaasappel (rasp)
2 eetlepels ahornsiroop
1 kaneelstokje
4 eetlepels water

Benodigdheden

Skillet Regular
Steelpan
Mengkom
Garde
Boter

Partners

The Windmill Cast Iron