Koreaanse Bulgogi met buikspek

Voorbereiding

Een Koreaans geïnspireerd recept met gemarineerde buikspek. Makkelijk, snel en boordevol Aziatische smaken. Bulgogi is een van Korea’s meest geliefde vleesgerechten – en binnenkort ook van jou!

Wat is Bulgogi

Bulgogi betekent letterlijk “vuurvlees”. Het is een “gui” (gegrilde schotel) gemaakt van dunne, gemarineerde plakjes rundvlees of varkensvlees, gegrild op een barbecue of op een kookplaat. Gewoonlijk is het hoofdingrediënt vlees met rijst, maar af en toe kan het gerecht groenten en andere vegetarische ingrediënten bevatten, waardoor het behoorlijk veelzijdig is.

Maken van de marinade

Voor het maken van de pittige marinade pel en snijd je de knoflookteentjes, snijd je de gember in plakjes en snipper je het sjalotje. Mix deze ingrediënten in een keukenmachine (je kunt het ook met de hand raspen als je geen keukenmachine hebt) tot een pasta en voeg deze pasta toe aan een grote kom als basis van de marinade.

Aan deze basis van knoflook, gember en sjalot voeg je de sojasaus, honing, sesamolie, mirin, water en de gochujang chilipasta toe. Dit laatste ingrediënt is niet heel bekend in Nederland en zal je in de reguliere supermarkt waarschijnlijk ook niet tegenkomen. Na een beetje online speurwerk kwam ik erachter dat het bij de Xenos te koop is, maar een Aziatische supermarkt zal het ook vast en zeker verkopen.

Buikspek snijden en marineren

Om het buikspek makkelijker te kunnen snijden kan je het vlees voor 45 minuten tot een uur in de vriezer leggen. Hierdoor wordt het vlees wat steviger en is het een stuk makkelijker om het vlees in dunne plakjes te snijden. Als je buikspek met zwoerd hebt gekocht, verwijder je de zwoerd voordat je het vleest invriest.

Na een uurtje haal je het buikspek uit de vriezer en snijd je het vlees in dunne plakjes vergelijkbaar met een speklapje. Voeg de stukjes buikspek vervolgens toe aan de marinade en roer alles goed door elkaar. Marineer het voor minimaal 1 uur in de koelkast (hoe langer je het marineert, hoe smaakvoller het wordt).

Groenten snijden

Koreaanse Bulgogi wordt vaak tijdens de lunch geserveerd in Koreaanse BBQ-restaurants in combinatie met rijst en slabladeren. Zoals eerder gezegd is de hoofdrolspeler in dit gerecht het gemarineerde varkensvlees, maar ik vind het persoonlijk altijd wel lekker om er gewokte groenten bij te maken. Sugar snaps zijn lekker knapperig en hebben een frisse smaak wat een mooie tegenhanger is van het pittige vlees. Sugar snaps eet je in hun geheel dus daar hoef je niets mee te doen, maar de winterpeen moet wel even geschild en gesneden worden.

Bereiding

We gaan de barbecue aansteken en hem klaar maken voor direct grillen. Plaats een aanmaakblokje tussen de houtskool of briketten, steek het blokje aan, laat de deksel van de barbecue open en zet ook de onderste ventilatieopening volledig open. Wanneer het aanmaakblokje zijn werk heeft gedaan en volledig is gedoofd, sluit je de deksel en zet je de ventilatieschijf aan de bovenkant volledig open zodat je een maximale luchtstroom krijgt. Door de ventilatieschuiven in de juiste stand te zetten gaan we zorgen voor een temperatuur van 200˚C. Wanneer de barbecue mooi op temperatuur is plaats je de skillet op het rooster en doe er een beetje olijfolie in.

Vlees en Groenten bakken

Als de olie heet is, voeg je het buikspek toe aan de skillet (inclusief eventuele extra marinade) en bak het buikspek zo’n 8 tot 12 minuten. Let er met bakken op dat buikspek nogal spettert vanwege het vet, dus wees voorzichtig of draag een schort om vlekken op je kleding te voorkomen. Zodra de buikspek gaar is en een beetje ‘krokant’ randje heeft voeg je de gesneden wortel en sugarsnaps toe aan de pan. Door het toevoegen van de overgebleven marinade krijgen ook de groenten een beetje pit mee wat zorgt voor een mooi geheel.

De rijst koken

Terwijl het vlees en de groenten doorbakken hoef je alleen nog maar de basmatirijst te koken. Breng voor het koken van de rijst een pan met 1,5 keer zoveel water als rijst aan de kook. Draai vervolgens het vuur lager en houd een kooktijd van ongeveer 10 minuten aan. Wanneer de rijst mooi gaar is draai je het vuur uit en laat je de rijst nog even stomen met de deksel op de pan, totdat al het water is opgenomen.

Aan tafel

Alle onderdelen van dit gerecht zijn klaar en dus is het tijd om dit heerlijke gerecht op te dienen. Voeg eerst de basmatirijst toe aan je bord en vervolgens de heerlijke bulgogi. Garneer het gerecht met een mix van zwarte en witte sesamzaadjes en een beetje gesneden lente-ui. Eet smakelijk!

Delen

Vind je dit een leuk recept en heb je zelf deze heerlijke Koreaanse Bulgogi met buikspek gemaakt? Deel het eindresultaat dan op Facebook of Instagram en tag #meatloverzz in je bericht!

Receptinformatie

VOORBEREIDING
15 minuten

BEREIDING
20 minuten

AANTAL PERSONEN
4 personen

Ingrediënten

VLEES
500 gram buikspek zonder zwoerd

MARINADE
4 teentjes knoflook
1 sjalotje
2 centimeter verse gember
3 eetlepels gochujang
1 eetlepel sojasaus
2 eetlepels honing
1 eetlepel sesamolie
2 eetlepels mirin
3 eetlepels water

GROENTE & RIJST
1 winterpeen
250 gram sugarsnaps
120 gram basmatirijst

GARNERING
1 lente-ui
wit en zwart sesamzaad

Benodigdheden

Skillet Extra
Keukenmachine
Mengkom
Olijfolie
Kookpan

Partners

Vlees-online.com
The Windmill Cast Iron