Tips & Tricks

Maak indruk op je vrienden en familie en wordt een echte grillmaster met mijn tips en tricks om jouw barbecueskills naar een hoger niveau te tillen. Ik geef je handige tips & tricks voor een goede voorbereiding, het onderhoud van je barbecue en accessoires, verschillende bereidingstechnieken en advies bij het aanschaffen van barbecue gerelateerde producten.

Bereiding

Wat is een bbqrub?

Bij barbecueën is een rub een mix van kruiden- en smaakingrediënten die vóór het koken worden gecombineerd en op de buitenkant van het vlees worden aangebracht.
Nog geen reacties Vind ik leuk
Techniek

Kamado BBQ aansteken

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je te allen tijde natuurlijke producten zoals houtskool gebruikt om je Kamado BBQ aan te steken. De Kamado is namelijk luchtdicht afgesloten wat zorgt voor een zuurstofarme omgeving aan de binnenkant.
Nog geen reacties 2
Onderhoud

Rooster schoonmaken

Wanneer heb je voor het laatst je rooster schoongemaakt? Ik weet dat die van mij in ieder geval toe is aan een flinke poetsbeurt. Om er zeker van te zijn dat jouw rooster nog jaren meegaat, moet je hem regelmatig even goed schoonmaken.
Nog geen reacties Vind ik leuk
Techniek

Soorten rookhout

Hoewel elk houtsoort zijn eigen unieke smaak heeft is het meestal te subtiel om de soorten van elkaar te kunnen onderscheiden. Daarom is het het beste om hout te kiezen op basis van de mate van rook die het afgeeft, in plaats van enkel te kijken naar de smaak.
Nog geen reacties 1
Bereiding

Beer can chicken

Het bier zorgt niet alleen voor vocht en een mooie donkere buitenkant, maar ook voor het op smaak brengen van het vlees, terwijl het blikje zelf dienst doet als standaard om de kip te ondersteunen en hem gelijkmatig aan alle kanten te laten garen.
Nog geen reacties Vind ik leuk
Techniek

Direct vs indirect grillen

Als we kijken naar de bereiding van voedsel op de barbecue zijn er eigenlijk twee manieren om te grillen: direct of indirect. Weten welke methode je moet gebruiken en hoe je dit het beste kunt doen, is de basis voor iedere geslaagde barbecue.
Nog geen reacties Vind ik leuk
Bereiding

Vis op een plankje

Grillen op een houten plankje lijkt veel op het gebruik van een pan, behalve dat de plank rook kan produceren. Deze methode is geweldig omdat het een stabiel oppervlak biedt om voedsel op te leggen en het tegelijkertijd een authentieke rooksmaak geeft.
Nog geen reacties Vind ik leuk
Onderhoud

Gietijzer onderhouden

Wanneer je nieuwe gietijzeren producten wil gaan gebruiken, moeten deze eerst worden ingebrand. Dit zorgt voor een perfecte anti-aanbaklaag en voorkomt roesten. Maar hoe moet je je gietijzer onderhouden om er lang van te kunnen genieten?
Nog geen reacties Vind ik leuk
Techniek

Wat is een Kamado BBQ?

Een traditionele Kamado werd gemaakt van klei of ander keramiek om een grote urn of “ei” -achtig vat te creëren, vergelijkbaar met een tandoor, waarvan de ronde vorm en zware constructie unieke kookvoordelen mogelijk maakten.
Nog geen reacties Vind ik leuk
Bereiding

De 3-2-1 methode

De grootste klacht van veel mensen die spareribs op de barbecue maken is dat het vlees droog en taai wordt. De 3-2-1-methode voor het roken van spareribs garandeert bijna boterzacht vlees zonder veel extra inspanning.
Nog geen reacties Vind ik leuk
Advies

Een Dutch oven aanschaffen

Er zijn verschillende redenen om een Dutch Oven aan je keukenarsenaal toe te voegen. Het grootste voordeel van een Dutch oven vind ik dat hij zowel op de barbecue, in de oven als op een fornuis gebruikt kan worden.
Nog geen reacties Vind ik leuk
Techniek

Wat is rookhout?

Rook is een aloude manier om smaak toe te voegen aan alles wat je kunt koken. In de oudheid werd rook gebruikt om vlees gedurende lange tijd te bewaren. Tegenwoordig gebruiken we het om de smaak van vlees te versterken.
Nog geen reacties Vind ik leuk
Bereiding

Wat is Dry Aging?

Een dry-aged steak is, zoals je waarschijnlijk al geraden hebt, gerijpt voordat je hem gaat eten. Het vlees bederft gedurende deze tijd niet, omdat je het veroudert onder omstandigheden die het vocht- en bacterieniveau strak regelen.
Nog geen reacties Vind ik leuk
Onderhoud

Gietijzer schoonmaken

Ondanks alle voordelen van gietijzer, zijn sommige mensen nog steeds een beetje terughoudend om de overstap te maken, en de reden hiervoor is dat gietijzer de reputatie heeft dat het moeilijk schoon te maken is en snel gaat corroderen.
Nog geen reacties Vind ik leuk
Techniek

Wat is een Dutch Oven?

Van zelfgemaakt brood tot gestoofd vlees, de Dutch oven is een stukje kookgerei dat bij iedere fanatieke thuiskok wel op het verlanglijstje staat. Het is meestal gemaakt van geëmailleerd gietijzer of keramiek en is bestand tegen hoge temperaturen.
Nog geen reacties Vind ik leuk
Bereiding

De perfecte steak bakken

We hebben allemaal wel een voorkeur als het gaat om de perfecte bereiding van een biefstuk. Om goed te kunnen meten wanneer jouw biefstuk gaar is, is het handig om iets van het vlees te weten voordat je het op de grill gooit.
Nog geen reacties Vind ik leuk