Beer Can Chicken

Het meest eenvoudige recept voor Beer Can Chicken vereist slechts een hele kip en een blikje bier. Het bier zorgt niet alleen voor vocht en een mooie donkere buitenkant, maar ook voor het op smaak brengen van het vlees, terwijl het blikje zelf dienst doet als standaard om de kip te ondersteunen en hem gelijkmatig aan alle kanten te laten garen.

Wil je echter extra smaken toevoegen, dan kun je ook een goede rub toevoegen. Het kan een basismengsel zijn van zout en peper, een speciale rub voor gevogelte of een eigengemaakte rub natuurlijk. Ook is het handig om een halve ui in de nek te steken om de kip volledig af te sluiten om zo het vocht binnen te houden.

Kies een lekker biertje

Als het om het bier gaat, is smaak absoluut een belangrijk punt. Sommigen beweren dat stout bier (donkere biersoorten) het beste bier is om Beer Can Chicken mee te maken, terwijl anderen de voorkeur geven aan een wat lichter biertje. Kies in deze vooral een biertje dat je lekker vindt en waarvan je denkt dat het goed zou passen bij de kip. Toch zijn er een paar dingen waar je op moet letten bij het maken van je keuze.

Zorg er eerst – en dit lijkt misschien voor de hand liggend – dat het bier dat je koopt in een blikje zit en niet in een flesje. Ten tweede moet dat blikje bier ook in de kip passen; je wilt hier niet mee worstelen boven een brandend vuur. Ten derde, onthoud dat de kip rechtop in de barbecue staat met de deksel gesloten. Controleer dus of de ruimte groot genoeg is en het blikje dus niet te hoog.

Het blikje

Je moet het bierblikje een beetje voorbereiden voordat je hem in de kip stopt. Het is aan de raden om een stukje van de bovenkant van het blikje eraf te snijden zodat de vochtstroom van het bier naar de kip optimaal is. Hiervoor kan je een blikopener of mesje gebruiken.

Giet (of drink) vervolgens een deel van het bier eruit tot het blikje halfvol is. Voeg vervolgens 1/2 kopje van je rub toe aan het resterende bier in het blikje en roer het snel door.

De kip

De rest van de rub gebruik je om de kip op smaak te brengen. Giet een gelijkmatige laag van de rub over elke kant (inclusief de binnenkant) van de kip. Gebruik je hand of een kruidenstrooier om de rub direct op de kip aan te brengen. Je kunt zo veel of zo weinig rub gebruiken als je wilt, maar meestal is 1 eetlepel (8 g) rub voor elke halve kilo kip (500 g) voldoende. Laat voor het mooiste resultaat de kip tot 12 uur in de koelkast marineren.

De barbecue voorbereiden

Voor het garen van de Beer Can Chicken gebruiken we de indirecte methode. Creëer hiervoor bij een kogelbarbecue een directe en een indirecte zone of plaats bij een Kamado BBQ de platesetter met de heat deflector. Plaats vervolgens een aanmaakblokje tussen de houtskool of briketten, steek het blokje aan, laat de deksel van de barbecue open en zet ook de onderste ventilatieopening volledig open.

Wanneer het aanmaakblokje zijn werk heeft gedaan en volledig is gedoofd, sluit je de deksel en zet je de ventilatieschijf aan de bovenkant volledig open zodat je een maximale luchtstroom krijgt. Door de ventilatieschuiven in de juiste stand te zetten gaan we zorgen voor een temperatuur van 150˚C.

Als je de mogelijkheid hebt om het vuur (gas of houtskool) aan twee kanten van de kip te plaatsen, hoef je je tijdens het garen geen zorgen te maken over het draaien van de kip. Als de hitte van één kant komt, is het raadzaam om de kip af en toe te draaien voor het beste resultaat.

De kip op de barbecue

Voordat je het blikje in de kip stopt, zet je het op het rooster waar je wilt dat de kip komt te staan. Vervolgens zet je de kip langzaam en voorzichtig over het blikje heen. Omdat er nog bier in het blikje is achtergebleven zal hij stabiel staan op het rooster, maar probeer het niet te forceren of te veel druk uit te oefenen op de kip om hem eroverheen te krijgen.

Steek dan de halve ui in de nek van de kip om de bovenkant van de kip af te sluisten. Dit houdt het vocht beter vast en is het echte geheim van een goede Beer Can Chicken. Sluit vervolgens de deksel.

Garingstijd en kerntemperatuur
Probeer tijdens het garen een temperatuur rond de 150 °C (300 F) te behouden. We willen dat de kip op een temperatuur die enkele graden boven het kookpunt van water ligt gaart; zo niet, dan zal de vloeistof in het blikje weinig tot niets aan smaak afgeven. 

Afhankelijk van hoe gelijkmatig de hitte is verdeeld in je barbecue is het eigenlijk een kwestie van wachten tot je malse kippetje klaar is. Tijd is niet belangrijk voor kip, de temperatuur wel. Een kip van 2 tot 3 kilo heeft ongeveer 2 tot 3 uur nodig om te koken bij een temperatuur van 150 °C.

Omdat je zeker wil weten dat de kip helemaal gaar is kun je het beste een kerntemperatuur aanhouden tussen de 70 en 73 °C. De kip is dan helemaal gaar, eventuele bacteriën zijn gedood, maar het vlees is nog wel lekker sappig. Meet de temperatuur in het dikste deel van de dij en zorg ervoor dat je het bot niet aanraakt met de thermometer.

Wanneer de kerntemperatuur is bereikt haal je de kip van de barbecue en laat je hem nog even 10 minuten rusten. Leg de kip vervolgens neer op een snijplank en trek het blikje er voorzichtig uit door het gebruik van hittebestendige handschoenen of pak het vast met een tang. Snijd de kip in stukken en serveer de Beer Can Chicken aan je gasten. Eet smakelijk!