Wat is een Dutch Oven?

Van zelfgemaakt brood tot gestoofd vlees, de Dutch oven is een stukje kookgerei dat bij iedere fanatieke thuiskok wel op het verlanglijstje staat. Het is meestal gemaakt van geëmailleerd gietijzer of keramiek en is bestand tegen hoge temperaturen.

Als je een thuiskok bent die zijn kookkunsten naar een hoger niveau wil tillen, dan is een klassieke Dutch oven misschien wel een hele goede investering.

In deze blog geef ik antwoord op de vraag ‘Wat is een Dutch oven?’. Blijf lezen om meer te weten te komen over de geschiedenis van deze gietijzeren pan.

De geschiedenis

Waar komt de naam Dutch oven vandaan? Dit is een veel voorkomende vraag, maar niet per se een gemakkelijk antwoord. Er zijn namelijk verschillende antwoorden in omloop.

Hoewel het gemakkelijk te definiëren is wat een moderne ‘Dutch oven’ is, kan de geschiedenis ervan wat moeilijker op te sporen zijn, aangezien de gietijzeren pan niet echt Nederlands is.

Na verschillende bronnen te hebben bekeken, denk ik dat de geschiedenis van de Dutch oven het beste kan worden samengevat in drie verschillende momenten in de tijd. Deze momenten zijn allemaal belangrijke stappen in het creëren van de Dutch oven zoals die tegenwoordig te vinden is.

Nederlandse Geschiedenis

Een ‘Dutch oven’ wordt in Nederland een braadpan of koekenpan genoemd. Het moderne Nederlandse ontwerp dat momenteel wordt gebruikt, is getransformeerd naar een geëmailleerde stalen pan, die voornamelijk wordt gebruikt voor het braden van vlees.

Het is een lichtere en goedkopere stalen pan voor wat nu wordt beschouwd als een ‘Dutch oven’ en is geschikt voor koken op gas en inductie, waardoor het ideaal is voor gebruik in de keuken.

Engelse geschiedenis

De Nederlanders begonnen in de 17e eeuw in eerste instantie met het produceren van hun gietijzeren kookvaten en creëerden een scala aan potten, pannen en stoofschotels. Deze waren in eerste instantie van messing gegoten. Tijdens het productieproces gebruikte ze zand om de mallen te maken en dit leverde een pot van hoge kwaliteit op met een glad oppervlak, vergeleken met de Engelsen uit die tijd die leem en klei gebruikten.

Geïnteresseerd in hun effectieve technieken bezocht de Engelsman Abraham Darby Nederland om dit gietproces te observeren. Hij keerde terug naar Engeland en verfijnde het proces om het goedkopere metaal van gietijzer te gebruiken in een poging om een goedkoper product te maken. Darby patenteerde uiteindelijk in 1707 een gietprocedure en noemde het de “Dutch oven”, waarmee hij uitlegde waar de Nederlandse naam vandaan kwam voor deze braadpan.

Amerikaanse geschiedenis

De Amerikanen brachten deze Engelse potten vervolgens naar hun nieuwe kolonie en bleven tijdens de koloniale tijd veranderingen aanbrengen in de Dutch oven in Engelse stijl. Paul Revere, een beroemde Patriot, wordt gecrediteerd met het toevoegen van poten aan de potten en het ontwerpen van het platte deksel met een richel voor het vasthouden van kolen.

Kolonisten gebruikten dit kookgerei vanwege zijn veelzijdigheid en duurzaamheid. De beroemde Lewis en Clark droegen Dutch ovens met zich mee tijdens hun expedities door het Amerikaanse Westen en het was een van de weinige items die ze mee naar huis namen bij de voltooiing van hun expeditie.

De Dutch oven was een kostbaar bezit, gebruikt door pioniers, mijnwerkers en boeren.

In 1896 bouwde Joseph Lodge een ijzergieterij in Tennessee, waar de Lodge Company nog steeds hun beroemde gietijzeren Dutch ovens produceert.

Soorten Dutch Ovens

Er zijn veel verschillende soorten pannen die onder de algemene vlag van de naam ‘Dutch oven’ vallen.

Ze variëren in grootte en vorm en zijn over de hele wereld te vinden, waar variaties zijn gemaakt in het originele ontwerp omdat ze zich aanpassen aan verschillende keukens, toepassingen en omstandigheden.

Outdoor Dutch Ovens

De meeste moderne Dutch ovens zijn gemaakt om te worden gebruikt op de barbecue of boven een kampvuur. Ze zijn gemaakt van dik gietijzer, hebben drie stevige poten om boven kolen te rusten, een zware deksel met een rand om de kolen vast te houden, en een draagbeugel.

Indoor Dutch Ovens

Dutch ovens zijn ook nog steeds binnenshuis te vinden. Deze zijn gemaakt om te worden gebruikt in moderne ovens en op moderne fornuizen.

Ze zijn gemaakt van gietijzer en kunnen ingebrand zijn (zorgt voor een antiaanbaklaag) of een emaillelaag hebben. Ze hebben platte bodems die op een elektrisch- of gasfornuis kunnen worden geplaatst.

Of je nu je Dutch oven gebruikt voor een heerlijke stoofschotel, het bakken van een kruimelige appeltaart, of om een soepje te bereiden, de mogelijkheden van een Dutch oven zijn eindeloos.

Dit vind je misschien ook leuk

Ben je enthousiast geworden over de Dutch oven en wil je er nog meer van weten? Lees dan ook mijn andere blogs over dit onderwerp!

Dutch Oven kopen: waar moet je op letten