een Dutch Oven aanschaffen

Er zijn verschillende redenen om een Dutch oven aan je keukenarsenaal toe te voegen. Het grootste voordeel van een Dutch oven vind ik dat hij zowel op de barbecue, in de oven als op een fornuis gebruikt kan worden. Het strak sluitende deksel zorgt voor een constante, convectieve stroom van vocht en lucht in een afgesloten omgeving, die onmogelijk te repliceren zou zijn met een onbedekte schaal in een standaard oven.

In deze blog geef ik advies over de aanschaf van een Dutch Oven. Blijf lezen om meer te weten te komen over de eigenschappen van deze gietijzeren pan.

Verschillende maten

Als het gaat om het vinden van de juiste Dutch ovenmaat, bedenk dan voor hoeveel mensen je gewoonlijk kookt en wat je kookt. Dutch ovens zijn er in verschillende maten, variërend van slechts 1/4 quarts (1.3 liter) tot zo’n 18 quarts (17 liter). Houd er rekening mee dat ze zwaar zijn en als je ze vult ze nog zwaarder worden, waardoor het moeilijker wordt om de dutch oven in en uit de barbecue of oven te halen. Bij het kiezen van de juiste maat adviseer is de volgende verhoudingen:

3 quarts (2.8 liter) = 2 tot 3 personen
6 quarts (5.6 liter) = 4 tot 8 personen
9 quarts (8.5 liter) = 8 tot 14 personen
12 quarts (11.3 liter) = 14 tot 20 personen
18 quarts (17 liter) = meer dan 20 personen

De 6 quarts en 9 quarts Dutch ovens zijn de meest gebruikelijke maten en zijn perfect voor het bereiden van lekkere gerechten voor vrienden en familie.

De eigenschappen

Het vermogen om een constante warmte vast te houden bij hoge en lage temperaturen maakt een Dutch oven ideaal voor zowel het dichtschroeien van vlees, maar ook om gerechten langzaam en zacht te laten koken. Maar naast deze belangrijke eigenschap zijn er nog een aantal eigenschappen die een Dutch Oven uniek maken en waar je rekening mee moet houden als je een Dutch Oven wilt aanschaffen.

Gewicht
Een van de kenmerkende eigenschappen van een Dutch oven is het gewicht. Dat zou een belangrijke overweging moeten zijn bij het aanschaffen van een Dutch oven, vooral als je moeite hebt om zware voorwerpen op te tillen of veel moet buigen of tillen om de gietijzeren pan in en uit de barbecue of oven te krijgen. Het zwaarste model Dutch oven met deksel weegt al gauw meer dan 10 kilo.

Mijn advies is om de verschillende modellen in een winkel te bekijken zodat je het gewicht kunt voelen, en hoe gemakkelijk het is om het deksel en de handgrepen vast te pakken en te manoeuvreren, vooral als je ovenwanten draagt.

Formaat
Je wilt zoveel mogelijk oppervlakte hebben in je pan, dus overweeg een bredere, kortere pan in plaats van een grotere, smallere versie. Hogere pannen zullen minder makkelijk in je oven of koelkast passen, en zelfs als het je lukt, moet je mogelijk al je rekken of planken eruit halen of opnieuw rangschikken.

Vorm
Wat betreft de vorm zijn naar mijn idee de ovale Dutch ovens net zo effectief als de ronde, zolang je ze maar voldoende tijd neemt om de pan goed voor te verwarmen. Houd er rekening mee dat ovalen pannen je mogelijk wel wat kunnen beperken wanneer je de pan op het fornuis gebruikt i.v.m. aangrenzende branders. Wat de grootte betreft, denk ik dat een model van 6 quarts (5.6 liter) een geweldige starter is waar je jaren plezier van zult hebben.

Prijs
Prijs is natuurlijk ook een belangrijk onderdeel tijdens de aanschaf van een Dutch oven. Ik denk dat iedereen wel de prachtige pannen van het merk Le Creuset kent, maar deze zijn niet goedkoop (een mooie grote pan kost al gauw € 200,-). Toch moet je bij het aanschaffen van een Dutch oven in je achterhoofd houden dat gietijzeren pannen tientallen jaren meegaan, en dat maakt de investering misschien gemakkelijker.