Soorten rookhout

Hoewel elk houtsoort zijn eigen unieke smaak heeft is het meestal te subtiel om de soorten van elkaar kunnen onderscheiden. Daarom is het het beste om hout te kiezen op basis van de mate van rook die het zal afgeven, in plaats van enkel te kijken naar de smaak.

Kies bij het aanschaffen van rookhout voor hout van goede kwaliteit. Grote hoeveelheden schors, hars en onzuiverheden produceren schadelijke rook, ongeacht het type hout dat je gebruikt. Hout van goede kwaliteit is net zo belangrijk als het selecteren van de juiste houtsoort voor het voedsel dat je gaat roken.

Deze blog is mede mogelijk gemaakt door Rookplankje.nl

Rookhout in alle smaken

In onderstaand overzicht heb ik de meest voorkomende houtsoorten beschreven met daarbij de smaak die het afgeeft en voor welke vleessoorten het geschikt is. Let er bij elke houtsoort, maar vooral bij hout dat een heftige rooksmaak afgeeft, op dat je niet te veel gebruikt. Rook kan alle andere smaken snel overmeesteren, dus als je net begint met roken, raad ik aan om eerst een chunk te gebruiken en de hoeveelheid te verhogen als je de juiste balans hebt gevonden – iets wat ook kan worden bereikt met een combinatie van verschillende houtsoorten.

Abrikoos (Apricot)
Abrikoos is geweldig voor gevogelte en varkensvlees. Abrikoos is vergelijkbaar met hickory, maar is zoeter en milder van smaak.

Acacia (Acacia
Acacia is vergelijkbaar met mesquite, maar is minder sterk van smaak. Acacia wordt erg heet en moet in kleine hoeveelheden of voor een beperkte tijd worden gebruikt.

Amandel (Almond)
Amandel geeft een nootachtige, zoete smaak die goed te gebruiken is bij alle soorten vlees.

Appel (Apple)
Appel geeft een zeer milde, subtiele zoete, fruitige smaak. Appel is ideaal voor gevogelte, rundvlees, varkensvlees (vooral ham), wild, lamsvlees en zeevruchten.

Berk (Birch)
Berk geeft een vergelijkbare smaak als esdoorn en werkt goed met varkensvlees en gevogelte.

Beuken (Beech)
Beuken geeft een milde, enigszins delicate rooksmaak.

Citrus (Citrus)
Citrushout zoals citroen of sinaasappel geeft een gematigde rook die een lichte, fruitachtige smaak geeft die milder is dan appel of kers.

Eik (Oak)
Eik geeft een sterke rooksmaak aan je gerecht en is een zeer goed te gebruiken voor rund of lam.

Els (Alder)
Els is een zeer delicate houtsoort met een subtiele zoete smaak. Het wordt veel gebruikt bij het roken van zalm, maar het past ook goed bij varkensvlees en gevogelte.

Esdoorn (Maple)
Esdoorn geeft een milde en enigszins zoete smaak. Gebruik esdoornhout voor gevogelte en kleine wildvogels. Groenten en kazen worden ook vaak gegrild met esdoorn.

Hickory (Hickory)
Hickory geeft een zoete, maar toch sterke baconsmaak. De rook kan scherp zijn, maar het voegt een mooie, sterke smaak toe aan zowat alle soorten vlees. Het is vooral populair bij varkensvlees en spareribs.

Kersen (Cherry)
Kersen is ideaal voor het roken van varkens- en rundvlees en geeft een levendige mahonie kleur aan het vlees. Je kunt kersenhout balanceren door het te mengen met hickory, eik of pecannoten.

Mesquite (Mesquite)
Mesquite geeft een sterke en aardse smaak die ideaal is voor de meeste rode en donkere vleeswaren.

Moerbij (Mulberry)
Moerbei geeft een soortgelijk aroma als appel, ideaal voor het grillen van gevogelte, vis en varkensvlees.

Olijf (Olive)
Olijf geeft een vergelijkbare smaak als mesquite, maar het is een lichtere smaak. Het rookhout van de olijf is het lekkerst bij gevogelte.

Pecan (Pecan)
Pecan is sterker dan het meeste fruitsoorten, maar milder dan hickory en mesquite. Pecan is ideaal bij het grillen van gevogelte, maar geeft een mooie smaak aan elk stuk vlees.

Peer (Pear)
Peer lijkt qua smaak sterk op perzik. Het geeft een lichte, zoete en fruitige smaak die goed werkt bij varkensvlees, gevogelte en kleine wildvogels.

Perzik (Peach)
Perzik geeft een zoete, fruitige smaak die vergelijkbaar is met ander fruithout. Perzikhout is geweldig bij het grillen van varkensvlees, gevogelte en kleine wildvogels.

Pruim (Plum)
Pruim is geweldig te gebruiken voor gevogelte en varkensvlees. Deze houtsoort is vergelijkbaar met hickory, maar is zoeter en milder van smaak.

Sering (Often)
Sering geeft een milde, zoete rook. Een populaire houtsoort voor gerookte kaas, maar ook goed te gebruiken voor gevogelte en varkensvlees.

Walnoot (Walnut)
Walnoot geeft een sterke en enigszins bittere smaak. Gebruik notenhout bij het grillen van rood vlees en wild. Walnotenhout wordt vaak gemengd met andere houtsoorten om een mildere smaak te creëren.

Niet geschikt om te roken

Niet alle houtsoorten kunnen worden gebruikt voor het roken. Speel altijd op safe door niet te roken met een houtsoort die je niet kent of niet als veilig is bestempelt. De volgende houtsoorten mogen echter NOOIT worden gebruikt om te roken:

Hout met een hoog sapgehalte – Dit zijn o.a. houtsoorten als dennen, spar en andere naaldbomen. Het laat niet alleen een onaangename smaak achter in het vlees, het kan je ziek maken. Vermijd ook iepen, eucalyptus en platanen.

Groen hout – Groen hout verwijst naar vers gesneden hout dat nog niet is gekruid. Groen hout bevat te veel vocht en sap, waardoor het ongelijkmatig brandt en het een onaangename smaak afgeeft.

Behandeld hout – Gebruik nooit hout dat chemisch behandeld of gekleurd is voor het roken. Als je dit doet, word je misschien ziek. Dit omvat schroothout en multiplex.