Rooster schoonmaken

Wanneer heb je voor het laatst je rooster schoongemaakt? Ik weet dat die van mij in ieder geval toe is aan een flinke poetsbeurt. Om er zeker van te zijn dat jouw rooster nog jaren meegaat, moet je hem regelmatig even goed schoonmaken.

Als je jouw rooster elke keer dat je hem gebruikt schoonmaakt (en dat zou je ook moeten doen), duurt het reinigingsproces maar vijf tot tien minuten. Een seizoensgebonden grondige reiniging duurt 30 minuten tot een uur (afhankelijk van het type grill). Moet te doen zijn toch?

Wat heb je nodig

Barbecueroosters vormen geen uitzondering op deze algemene regel dat je na iedere kooksessie even je keuken en met name het gasfornuis schoonmaakt. Ze moeten na elk gebruik volledig worden schoongemaakt om ervoor te zorgen dat ze minder snel slijten. Het voorkomt ook dat voedsel aan je rooster of fornuis blijft plakken, waardoor het veel gemakkelijker wordt om op te koken.

Staalborstel
Er zijn heel veel producten op de markt om je rooster mee schoon te maken, maar eigenlijk is een goede harde staalborstel al voldoende om een groot gedeelte mee schoon te maken. Als alternatief kun je ook een schuursponsje van staalwol op een tang bevestigen en je hebt een effectieve DIY-staalborstel gemaakt.

De makkelijkste methode
Ondanks dat iedere fervente bbq’er een staalborstel heeft liggen, schijnen maar weinig mensen de beste manier te weten om deze kleine schoonmaakbeurt uit te voeren. Allereerst is het beter om het schoonmaken na het grillen te doen en niet ervoor. Als je rooster een beetje is afgekoeld maar nog steeds warm is, pak je je staalborstel en verwijder je alle resterende voedselresten. Het is veel gemakkelijker om voedselresten te verwijderen zolang er nog warmte aanwezig is en niet nadat ze zijn afgekoeld en uitgehard op het rooster liggen.

Houtskoolbarbecue

Houtskoolbarbecues zijn het eenvoudigst schoon te maken. Veel mensen profiteren echter niet van de situatie en gooien de as gewoon weg, maar vergeten er even een goede borstel doorheen te halen. Door een goede staalborstel bij de hand te houden om de voedselresten weg te vegen, bespaar je een hoop schoonmaakwerk.

Dus elke keer dat je je houtskoolbarbecue gebruikt, maak je het rooster schoon en borstel je de as en het aangekoekte voedsel eruit. Dit vermindert overtollige rook en zorgt ervoor dat het geen invloed heeft op de smaak van je voedsel. Schraap echt al die viezigheid eruit dat zich op de bodem van je barbecue heeft verzameld en haal minstens één keer per jaar een emmer zeepsop tevoorschijn voor een grondige schoonmaakbeurt.

Gasbarbecue

Net als een houtskoolbarbecue moet je een gasbarbecue elke keer dat je hem gebruikt schoonmaken. Zorg ervoor dat de roosters na het grillen worden schoongemaakt en borstel de zijkanten en het deksel na elk gebruik even af. Til het rooster ook regelmatig even op en maak de ruimte boven de branders ook goed schoon.

Grondige schoonmaak
Een keer per jaar moet je de gasbarbecue onderwerpen aan een grondige schoonmaak. Dit vereist dus ook dat je delen ervan uit elkaar haalt. Begin met het afkoppelen van het gas en haal vervolgens de onderdelen laag voor laag eruit.

Als je eenmaal bij de branders bent aangekomen, is het verstandig om deze grondig te inspecteren. Er mag namelijk niets de gasstroom blokkeren. Als de brander verstopt is, krijgt je een namelijk ongelijkmatige hitte en dus geen optimale garing van je voedsel.

Mijn tip bij gasbarbecues: als je het kunt reinigen, doe dat dan, zo niet, vervang het dan. Als jouw gasbarbecue gebruikt maakt van lavastenen of keramische briketten, moet je ervoor zorgen dat deze niet te zwaar bedekt zijn met etensresten. Als dat wel het geval is, vervang ze dan om te voorkomen dat wederom vieze rook, die vuile lavastenen of briketten kunnen produceren, wordt voorkomen.

Als alles uit de barbecue is gehaald, maakt je deze volledig schoon met een sopje. Als alles schoon is plaatst je alle onderdelen weer terug, controleer je of alle aansluitingen weer goed zijn aangesloten en schakel je het apparaat in. Laat de barbecue volledig opwarmen voordat je weer gaat grillen om ervoor te zorgen dat alle zeepresten worden verbrand.