Gietijzer onderhouden

Gietijzeren potten en pannen waren generaties lang de nummer één keuze van thuiskoks, tot de jaren zestig. Dat is het moment waarop anti-aanbak kookgerei werd geïntroduceerd en gietijzer werd ingeruild voor hun nieuwe concurrent.

In de afgelopen tien jaar hebben thuiskoks echter de vele voordelen van gietijzer herontdekt: ten eerste is gietijzer betaalbaar, vrijwel onverwoestbaar, heeft van nature een anti-aanbaklaag en een superieur warmtebehoud voor zowel koken en bakken.

Bovendien is het verkrijgbaar in een breed scala aan maten en stijlen, waaronder koekenpannen, grillpannen, potten, koekenpannen, wafelijzers en Dutch Ovens.

Seasonen of coaten

Wanneer je nieuwe gietijzeren producten wil gebruiken, moeten deze worden ingebrand. Dit zorgt voor een perfecte anti-aanbaklaag en voorkomt dat het product gaat roesten. Als je onderstaand stappenplan volgt voor het inbranden en onderhouden van je gietijzer komt het helemaal goed.

Schoonmaken
Maak het gietijzer allereerst helemaal schoon met heet water en een klein beetje afwasmiddel en maak het daarna goed droog met een katoenen doek. Dit is de enige keer dat je een schoonmaakmiddel nodig hebt om het gietijzer schoon te maken. Als je een hele nieuw gietijzeren pan hebt aangeschaft, moet je dit doen om de waslaag erop te verwijderen om te voorkomen dat het gaat roesten totdat het is behandeld en ingebrand.

Verwarmen
Verwarm je oven of barbecue vervolgens voor op 120º graden en plaats het gietijzer voor circa 60 minuten in de oven en laat het gietijzer goed heet worden. Vervolgens gaan we het gietijzer behandelen met Crisco (of een andere gietijzer conditioner) en een katoenen doek. Seasonen is het proces waarbij het ijzeren oppervlak van de pan wordt behandeld, zodat deze antiaanbak- en roestbestendig wordt. Seasonen geeft je pan dat diepzwarte, glanzende uiterlijk dat we allemaal associëren met een goede gietijzeren Dutch Oven of Skillet.

Wees wat de betreft de kleur wel geduldig. Die diepzwarte coating verschijnt niet van de ene op de andere dag. Maar dat betekent niet dat je je koekenpan niet meteen kunt gebruiken als hij eenmaal is behandeld. Hoe vaker je de pan behandeld (het liefste 3 keer) voor het eerste gebruik behandeld, hoe sneller hij die mooie donkerzwarte krijgt.

Insmeren
Smeer nu het hele oppervlak in met Crisco. Zet het er niet te dik op, maar zorg ervoor dat elk hoekje en gaatje een mooie, dunne laag vet heeft. Gebruik ongeveer net zoveel als je zou gebruiken om een ​​cakevorm te coaten voor het bakken. Ik gebruik hiervoor een katoenen doek, maar je kunt ook een papieren handdoek of zelf je vingers gebruiken als je dat wilt, maar ik vind dat papieren handdoeken altijd kleine stukjes achterlaten, en na verloop van tijd kan dat de smaak verstoren.

Verhit vervolgens het gietijzer nogmaals totdat het begint te walmen. Door het ingevette gietijzer te verwarmen ontstaat er oxidatie die roest voorkomt en zorgt voor een antiaanbaklaag op het oppervlak. Nadat het gietijzer begint te walmen haal je het gietijzer van het vuur en laat je het helemaal afkoelen.