Wat is een Kamado BBQ?

Kamado BBQ’s ontlenen hun naam aan de term die wordt gebruikt om een traditioneel Japans kooktoestel op hout of houtskool te beschrijven, een Kamado genaamd. Een traditionele Kamado werd gemaakt van klei of ander keramiek om een grote urn of “ei” -achtig vat te creëren, vergelijkbaar met een tandoor, waarvan de ronde vorm en zware constructie unieke kookvoordelen mogelijk maakten.

Ze ontdekten dat de superieure isolatie een gelijkmatig kookproces mogelijk maakt en tegelijkertijd extreem zuinig is, waardoor er minder houtskool of hout nodig is om het apparaat van brandstof te voorzien. Bovendien maakte de unieke vorm verschillende kookmethodes mogelijk – of het nu gaat om bakken, braden, roken, grillen of welke variatie dan ook, de veelzijdigheid van deze Kamado is ongeëvenaard.

In de moderne versie zijn Kamado BBQ’s gemaakt van vuurvast keramisch materiaal om een hoge kwaliteit van duurzaamheid en warmtebehoud te garanderen en zijn ze verkrijgbaar in verschillende maten en vormen om verschillende configuraties mogelijk te maken.

De belangrijkste kenmerken

Er zijn tegenwoordig heel wat Kamado-merken actief op de markt, dus het kiezen van de juiste Kamado BBQ heeft wat aandacht nodig. Om je een beetje te helpen om de juiste beslissing te nemen leg ik hieronder de belangrijkste kenmerken van een Kamado BBQ uit.

Keramiek
Zoals eerder vermeld, zijn de meeste Kamado BBQ’s tegenwoordig gemaakt van vuurvast keramiek voor maximale duurzaamheid en isolatie. De meeste gas- en kogelbarbecues zijn gemaakt van dunne metalen die niet warm kunnen blijven als het koud of winderig is buiten. Met een Kamado BBQ heb je daar absoluut geen last van.

Het zware keramische materiaal absorbeert en straalt warmte gelijkmatig terug in je gerecht en om die reden is een Kamado BBQ bijvoorbeeld perfect voor het maken van een heerlijke pizza zoals in een professionele steenoven. Bovendien is het keramische materiaal, net als de oude piramides in Egypte, ontworpen voor de lange termijn en als de barbecue goed wordt onderhouden, zal zelfs het nageslacht er van kunnen genieten.

Brandstofefficiëntie
Een ander direct voordeel van de zware keramische constructie is het brandstofverbruik van een Kamado BBQ. Omdat de dikke wanden de warmte zo goed vasthouden, is er maar heel weinig houtskool en zuurstof nodig om het vuur te blijven stoken – perfect voor een heerlijke low en slow sessie of diehard grillers die de hele winter door willen barbecuen.

De ventilatieschuiven die worden gebruikt om de inlaat en uitlaat te regelen, creëren een luchtstroom die een gestage vlam produceert, wanneer de deksel gesloten is. De temperatuur blijft daardoor uiterst consistent, waardoor de Kamado een uitstekende keuze is voor het roken van spareribs, brisket of pulled pork.

Veelzijdige kookmethoden
Afgezien van het brandstofverbruik, zijn Kamado BBQ’s ontworpen om vele verschillende kookmethoden op toe te passen. Accessoires zoals een keramische warmtedeflector veranderen een Kamado van een directe grill in een indirecte grill, net zoals een oven of smoker of voeg een firebox verdeler toe om twee verschillende kookzones te creëren. Met verschillende accessoires en opstellingen kan je met een Kamado BBQ, bakken, braden, roken, schroeien, grillen en nog veel meer.