Hoe steek je een kamado aan?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je te allen tijde natuurlijke producten zoals houtskool gebruikt om je Kamado BBQ aan te steken. De Kamado is namelijk luchtdicht afgesloten wat zorgt voor een zuurstofarme omgeving aan de binnenkant. Dit is ook de reden dat je zo lang met je houtskool kunt doen in vergelijking met een kogelbarbecue. Gebruik dus geen briketten als brandstof en vermijd chemische aanmaakblokjes of andere niet natuurlijke producten.

Het eerste gebruik

Je hebt een Kamado BBQ aangeschaft en helemaal klaar om je eerste stuk vlees erop te leggen. Voordat je het vlees erop legt raadt ik je aan om de Kamado BBQ eerst in te branden. Het is niet per se verplicht omdat het keramiek op een veel hogere temperatuur gebakken wordt dan dat jij ooit zult bereiken, maar het zorgt wel voor een frisse start.

Hiervoor plaats je alle componenten zoals grillroosters en de warmtedeflector op de juiste plek in de barbecue. Verwarm de barbecue met de deksel gesloten en de ventilatieopeningen wijd open tot een temperatuur van ongeveer 275°C. Laat de barbecue ongeveer 30 minuten op deze temperatuur doorstoken, sluit dan de ventilatieopeningen en laat de barbecue afkoelen. Hierna is je barbecue klaar voor gebruik.

Houtskool als brandstof

Zoals ik net heb uitgelegd gebruik je in een Kamado BBQ alleen houtskool als brandstof omdat briketten zijn gemaakt van houtskoolstof dat tijdens het branden een bezinksel achterlaat, wat de luchtstroom door de Kamado kan belemmeren.

Alle ‘grote’ Kamado-merken produceren hun eigen houtskool en gezien de hogere prijs dacht ik dat dit weinig verschil zou maken met goedkopere houtskoolmerken. Maar niets is minder waar. Mijn ervaring is dat houtskool van een ‘bekende’ fabrikant (in mijn geval Grill Guru) vele malen langer mee gaat en veel minder gruis bevat dan goedkopere alternatieven.

Mocht je dit qua prijs toch een beetje te gek vinden, koop dan in ieder geval houtskool met een FSC-certificering zodat je zeker weet dat je gebruik maakt van duurzaam geproduceerd houtskool.

Een houtskoolmand gebruiken

Sommige fabrikanten verkopen een RVS houtskoolmand bij hun standaardset. Anderen bieden het als optie aan tegen een meerprijs. Je kunt ze ook afzonderlijk kopen en worden vaak een ‘Kick Ash Basket’ genoemd.

Zo’n houtskoolmand biedt twee voordelen:

1. Het scheidt de houtskool van de zijkanten van de keramische firebox en helpt je zo een betere luchtstroom te krijgen voor een consistentere temperatuurregeling.

2. Veel manden hebben ook een verdeler die helpt bij het creëren van 2 verschillende kookzones, waardoor de Kamado BBQ nog veelzijdiger wordt.

De houtskoolmand is minder belangrijk bij een low & slow sessie. Sterker nog, ik gebruik in dit geval liever geen mand omdat ik dan meer houtskool in de firebox kan leggen en daardoor langer kan barbecueën.

Aansteken van de barbecue

Vloeistoffen en aanmaakblokjes die op petroleum zijn gebaseerd zullen de smaak van je eten aantasten. Gebruik daarom altijd aanmaakblokjes van bijvoorbeeld geperste houtvezels zonder chemische toevoegingen.

Plaats het aanmaakblokje tussen de houtskool, steek het blokje aan, laat de deksel van de barbecue open en zet ook de onderste ventilatieopening volledig open. Wanneer het aanmaakblokje zijn werk heeft gedaan en volledig is gedoofd, sluit je de deksel en zet je de ventilatieschijf aan de bovenkant volledig open zodat je een maximale luchtstroom krijgt. Op dit punt moet je de temperatuurmeter goed in de gaten houden, omdat deze vrij snel zal oplopen.

Een schonere methode om een ​​Kamado aan te steken, is om een ​​elektrische vuurstarter te gebruiken. Zelf maak ik gebruik van een Looftlighter (€ 69,95), maar zoals altijd zijn er ook goedkopere varianten. Met een ​​elektrische vuurstarter steek je super snel je barbecue op een eenvoudige en milieuvriendelijke manier aan. De continue stroom hete lucht zorgt er voor dat je binnen 1 minuut al roodgloeiende kolen hebt.