Gegrilde tonijnsteak met sesamkorst

Voorbereiding

Deze gegrilde tonijnsteak met sesamkorst is een eenvoudige manier om één van de mooiste vissen van de oceaan naar de eettafel te brengen. De tonijn wordt snel gegrild, om die prachtige textuur en kleur te krijgen en wordt gemarineerd in een heerlijke soja-gembermarinade.

Wanneer je in plaats van vlees een keer een mooi visje op de barbecue wilt bereiden, is dit een van de eerste recepten die je een keer moet proberen. De vlezige, malse vis past perfect bij de licht gezoute sesamkorst en aangezien de steaks slechts 20 minuten marineren voordat ze snel worden gegrild, is het hele recept in ongeveer een half uur klaar. het recept is snel en gemakkelijk genoeg voor een doordeweekse avond, maar ook bijzonder genoeg voor gezelschap.

We starten dit gerecht met het marineren van de tonijnsteaks. Ik heb hiervoor twee prachtige tonijnsteaks gebruikt van visvoordeel.nl, waar ik sinds deze week mee samenwerk. Voor het marineren heb ik deze keer gebruik gemaakt van een zak met zipsluiting in plaats van een ovenschotel. Meng in deze zak de sojasaus, rijstwijnazijn, donkere basterdsuiker, honing en gemberpoeder. Meng alle ingrediënten in de zak goed door zodat de smaken goed verdeeld zijn. Voeg vervolgens de tonijnsteaks toe en draai ze om ze volledig te bedekken met de marinade. Druk de overtollige lucht uit de zak, sluit af en laat de vis ongeveer 20 minuten in de koelkast marineren.

Bereiding

We gaan de barbecue aansteken en hem klaar maken voor direct grillen. Plaats een aanmaakblokje tussen de houtskool of briketten, steek het blokje aan, laat de deksel van de barbecue open en zet ook de onderste ventilatieopening volledig open. Wanneer het aanmaakblokje zijn werk heeft gedaan en volledig is gedoofd, sluit je de deksel en zet je de ventilatieschijf aan de bovenkant volledig open zodat je een maximale luchtstroom krijgt. Door de ventilatieschuiven in de juiste stand te zetten gaan we zorgen voor een temperatuur van 180˚C.

Terwijl de barbecue op temperatuur komt gaan we verder met de gemarineerde tonijnsteaks. Leg de sesamzaadjes en het zeezout op een bord of een ondiepe schaal en meng het een beetje door elkaar. Haal de tonijnsteaks uit de marinade en dep ze droog met een keukenpapiertje; bewaar de marinade. Bestrijk de steaks vervolgens met een beetje honing of olijfolie en bedek alle kanten van de tonijn met de sesamzaadjes en druk de zaadjes een beetje aan zodat ze blijven plakken.

Bestrijk het rooster met een beetje olijfolie (om plakken te voorkomen) en leg de tonijnsteaks op de grill. Grill de tonijn ongeveer 3 minuten per kant voor een mooie roze binnenkant; grill langer als je de tonijn liever gaarder hebt. Meng ondertussen de wasabipasta met de mayonaise, snijd de mango in blokjes, de radijsjes in schijfjes en maak het bord mooi op. Ik heb ervoor gekozen om er een salade van te maken, maar je kan aan dit gerecht ook prima rijst toevoegen om er een pokebowl van te maken. Haal de tonijn van de grill, snijd het in mooie reepjes en besprenkel er nog een beetje marinade overheen.

Delen

Vind je dit een leuk recept en heb je zelf deze heerlijke Gegrilde tonijnsteak met sesamkorst gemaakt? Deel het eindresultaat dan op Facebook of Instagram en tag #meatloverzz in je bericht!

Receptinformatie

VOORBEREIDING
10 minuten

BEREIDING
15 minuten

AANTAL PERSONEN
2 personen

Ingrediënten

Vis
300 gram tonijn (2 steaks)
1 theelepel grof zeezout
2 eetlepels honing
2 eetlepels zwarte sesamzaadjes
2 eetlepels witte sesamzaadjes

Marinade
2 eetlepels sojasaus
2 eetlepels rijstwijnazijn
2 eetlepels donkere basterdsuiker
1 eetlepel honing
2 theelepels gemberpoeder

Garnering
1 theelepel wasabipasta
50 gram mayonaise
1 verse mango
Rucola
Edamame boontjes
Radijsjes

Benodigdheden

Zak met zipsluiting
Bord of ondiepe schaal
Keukenpapier
Bakkwast