Maggie’s Appeltaart
Voorbereiding
Een verse zelfgemaakte appeltaart rechtstreeks van de barbecue is een heerlijk dessert waar je jouw gasten echt mee zal verrassen. Geniet van de geur van warme pecannoten die de taart een heerlijke notensmaak geven in combinatie met rozijnen en warme bitterkoekjes.
Het recept voor deze appeltaart komt van mijn vriendin Margreet (bijnaam: Maggie) die regelmatig heerlijke baksels uit de oven tovert, maar nu wel eens benieuwd was hoe een appeltaart uit de barbecue zou smaken. Die uitdaging ga ik natuurlijk graag aan en had wel zin in een lekkere appeltaart.
Voor deze appeltaart beginnen we met het loskloppen van 1 ei voor het deeg. Meng daarna in een keukenmachine de boter, witte basterdsuiker, zelfrijzend bakmeel, het losgeklopte ei, vanillesuiker en een snufje zout tot een stevig deeg. Wanneer het deeg nog een beetje droog of kruimelig is, kneed je het met de hand nog even goed door.
Nu is het tijd om de bakvorm erbij te pakken en deze te bekleden met bakpapier. Vet de randen vervolgens goed in met boter. Neem ongeveer één derde van het deeg en rol het uit tot een platte plaat. Dit deeg gebruik je om de bodem van de bakvorm mee te bekleden.
Dan gaan we verder met het maken van de randen van de taart waarvoor we wederom ongeveer één derde deel van het deeg nodig zullen hebben. Verdeel vervolgens het paneermeel over de bodem van de beklede vorm wat ervoor zorgt dat het vocht uit de appels wordt opgenomen.
Verkruimel de bitterkoekjes met de hand, hak met een mes de pecannoten in kleine stukjes en schil de appels. Nu is alles klaar om de taart laagje voor laagje te gaan vullen. We gaan in dit recept uit van 4 á 5 lagen dus houdt hier rekening mee met de verdeling van je ingrediënten.
Begin met een laag bitterkoekjes die net als het paneelmeel zorgen voor de vochtopname van de appels. Schaaf vervolgens met een kaasschaaf mooie dunne plakjes van 1 appel en verdeel deze over de bakvorm. Strooi hier een theelepel kaneel overheen en verdeel daarna een deel pecannoten en rozijnen over de appels. Herhaal bovenstaande stappen met de bitterkoekjes, appel, kaneel, rozijnen en pecannoten totdat je 4 á 5 mooie lagen hebt.
Rol het laatste stuk deeg uit tot zo’n 5 millimeter dikte en snijd stroken van ongeveer 1 centimeter breed. Leg deze stroken kruislings op de taart en werk met wat extra stroken de rand romdom netjes af. Gebruik het andere losgeklopte ei om de bovenkant van de taart in te smeren.
Bereiding
We gaan de barbecue aansteken en hem klaar maken voor indirect grillen. Creëer hiervoor bij een kogelbarbecue een directe en een indirecte zone of plaats bij een Kamado BBQ de platesetter met de heat deflector. Plaats vervolgens een aanmaakblokje tussen de houtskool of briketten, steek het blokje aan, laat de deksel van de barbecue open en zet ook de onderste ventilatieopening volledig open. Wanneer het aanmaakblokje zijn werk heeft gedaan en volledig is gedoofd, sluit je de deksel en zet je de ventilatieschijf aan de bovenkant volledig open zodat je een maximale luchtstroom krijgt. Door de ventilatieschuiven in de juiste stand te zetten gaan we zorgen voor een temperatuur van 170˚C. Via het onderste ventilatiegat voeg je zuurstof toe en via het bovenste ventilatiegat voer je zuurstof af en zuig je ook weer zuurstof naar binnen.
Leg vervolgens de pizzasteen op het rooster. We gebruiken zowel een plattesetter (kamado barbecue) of de snake methode (ketel barbecue) en een pizzasteen als extra hitteschild zodat de onderkant van de taart niet kan verbranden.
Zet de taart in het midden van de pizzasteen en bak de taart in ongeveer 60 minuten gaar en goudbruin. Na zo’n 30 minuten komt de geur van de warme pecannoten vrij en wordt het lastig om de verleiding te weerstaan, maar we zullen nog even geduld moeten hebben. Wanneer er 45 a 50 minuten voorbij zijn kijk je heel even hoe de garing van de appeltaart vordert omdat iedere barbecue weer anders is en de temperatuur tussentijds nog wel eens kan veranderen waardoor de taart sneller of langzamer gaart. Belangrijk dus om ook vooral op je eigen gevoel af te gaan of de gaarheid te checken door met een satéprikker in de korst te prikken. Als hij er helemaal droog uitkomt, is de taart gaar.
Wanneer de taart klaar is laten we hem afkoelen in de springvorm voordat we de ring verwijderen anders heb je kans dat de taart begint de breken. Voor de liefhebbers serveer de taart met een lekker toef slagroom of bestrijk je de taart nog met een beetje jam.
Receptinformatie
VOORBEREIDING
20 minuten
BEREIDING
60 minuten
AANTAL PERSONEN
8 personen
Ingrediënten
200 gram boter
200 gram witte basterdsuiker
400 gram zelfrijzend bakmeel
2 eieren
8 gram vanillesuiker
Snufje zout
5 grote zoetzure appels
5 theelepels kaneel
5 gram paneermeel
30 gram ongezouten pecannoten
30 gram blanke rozijnen
6 bitterkoekjes
Benodigdheden
Springvorm van 24 cm
Kommetje
Kleine garde
Dunschiller
Keukenmachine met deeghaak
Kaasschaaf
Bakkwast
Pizzasteen