Gegrilde kip sandwich met mangochutney
Voorbereiding
We beginnen deze heerlijke kip sandwich met het kruiden van de kipdijfilet. Ik kies in 9 van de 10 gevallen voor kipdijfilet in mijn recepten omdat ik het vlees veel malser vind en de smaak veel intenser. Naast dat ik het lekkerder vind, is kippendijfilet ook nog eens goedkoper! Voor dit recept heb ik heel simpel gebruik gemaakt van de kant en klare Dry Rub Kip van Van Beekum Specerijen.
Het maken van de mango chutney vereist maar 6 ingrediënten die je waarschijnlijk wel in huis hebt liggen. In de voorbereiding starten we alvast met het schillen en snijden van de mango’s in kleine stukjes van ongeveer 1 cm. Snipper vervolgens ook de knoflook, de rode ui en de gember in kleine blokjes.
Bereiding
We gaan de barbecue aansteken en hem klaar maken voor direct grillen. Plaats een aanmaakblokje tussen de houtskool of briketten, steek het blokje aan, laat de deksel van de barbecue open en zet ook de onderste ventilatieopening volledig open. Wanneer het aanmaakblokje zijn werk heeft gedaan en volledig is gedoofd, sluit je de deksel en zet je de ventilatieschijf aan de bovenkant volledig open zodat je een maximale luchtstroom krijgt. Door de ventilatieschuiven in de juiste stand te zetten gaan we zorgen voor een temperatuur van 200˚C.
Grillen van de kipdijfilet
Om de kipdijfilet een grillsmaak mee te geven grill ik de kip voor ongeveer 10 minuten tot ze aan de randen een beetje donkerbruin zijn. Ondertussen plaats ik ook de sauspan (of skillet) alvast op het rooster zodat de pan goed heet kan worden. Mocht je niet genoeg ruimte hebben op je barbecue om zowel de kip te garen als de pan warm te laten worden, kan je de kip het beste na het garen in een voorverwarmde oven op een lage temperatuur een beetje warm houden. Mocht je nog wel ruimte over hebben naast de kip en de sauspan is het lekker om twee verse boterhammen (ik gebruikte een rustiek landbrood van La Place) even kort op de barbecue te grillen voor een extra crunch.
Het maken van de mangochutney
In de voorbereiding hebben we de mango’s, knoflook, rode ui en de gember al gesneden en deze voeg je samen met de honing, rode wijnazijn toe aan de sauspan. Om er een lekkere chutney van te maken laten we met mengsel ongeveer 8 tot 10 minuten inkoken terwijl je het regelmatig doorroert. Haal de pan vervolgens van het vuur en laat het iets afkoelen. Naarmate de chutney verder afkoelt zou het ook wat dikker moeten worden. Breng de chutney eventueel op smaak met peper en zout.
Aan tafel
Als laatste halen we kip van de barbecue en snijden hem in mooie plakjes. Garneer de boterhammen met een beetje rucola, leg vervolgens de kip, de mangochutney en de tomaat erop en geniet van een overheerlijke lunch.
Receptinformatie
VOORBEREIDING
10 minuten
BEREIDING
20 minuten
AANTAL PERSONEN
2 personen
Ingrediënten
VLEES
300 gram kipdijfilet
KRUIDEN
2 eetlepels Dry Rub Kip
MANGOCHUTNEY
2 mango’s
1/2 rode ui
2 theelepels geraspte verse gember
1 teentje knoflook
60 milliliter ahornsiroop of honing
60 milliliter rode wijnazijn
zout en peper naar smaak
GARNITUUR
2 tomaten
Paar blaadjes rucola
4 boterhammen
Benodigdheden
Sauspan of skillet
Snijplank
Maatbeker
Koksmes
Schilmesje