Teriyaki gehaktballetjes

Voorbereiding

Deze overheerlijke Teriyaki gehaktballetjes zijn bedekt met een zoet-zoute stroperige saus waar iedereen gek op zal zijn. Serveer ze met rijst en wokgroente voor een lekker hoofdgerecht, of als een feestelijke party snack!

Je kan mij absoluut s’nacht wakker maken voor een heerlijke gehaktbal zoals mijn oma ze vroeger altijd maakte. Ze waren ontzettend sappig en zaten vol met smaak. Ook de Zweedse balletjes van IKEA blijf ik stiekem toch erg lekker vinden, maar ik vond het tijd voor iets anders. Als liefhebber van de Aziatische keuken (met name verse sushi en yakatori) ben ik aan de slag gegaan met een recept voor Teriyaki gehaktballetjes.

Om te beginnen mengen we het gehakt, paneermeel, ui, peterselie, knoflook, ei, zout en peper in een kom tot een mooie egale massa. Voel je vrij om je favoriete combinatie van gehakt te gebruiken, maar ik heb gemerkt dat de combinatie tussen rund- en varkensvlees de meest malse, sappige gehaktballetjes oplevert.

Wanneer alle ingrediënten goed door elkaar zijn gemengd gaan we er mooie balletjes van draaien ter grootte van een walnoot. Hiervoor gebruik ik een maatschepje van 1 eetlepel zodat ik zeker weet dat ieder balletje even groot wordt. Uiteraard ben je vrij om de balletjes zo groot te maken als je zelf wil, maar ik vond dit een mooie grootte voor een lekkere snack.

Bereiding

We gaan de barbecue aansteken en hem klaar maken voor direct grillen. Plaats een aanmaakblokje tussen de houtskool of briketten, steek het blokje aan, laat de deksel van de barbecue open en zet ook de onderste ventilatieopening volledig open. Wanneer het aanmaakblokje zijn werk heeft gedaan en volledig is gedoofd, sluit je de deksel en zet je de ventilatieschijf aan de bovenkant volledig open zodat je een maximale luchtstroom krijgt. Door de ventilatieschuiven in de juiste stand te zetten gaan we zorgen voor een temperatuur van 220˚C. Smeer het rooster in met een beetje olijfolie zodat het gehakt niet aan het rooster blijft plakken. Dit kan je doen met een bakkwast of een stukje keukenpapier.

Doe vervolgens een handje Apple Chips in de smokerbox en plaats deze op de kolen. Ik heb voor dit gerecht gekozen voor appelhout omdat het een wat stevigere zoete smaak geeft aan de gehaktballetjes. Mocht je niet in het bezit zijn van een smokerbox kan je het hout ook in aluminiumfolie wikkelen en er een paar gaatjes in prikken.

Wanneer de smokerbox genoeg hitte krijgt van de kolen zal het hout in de smokerbox gaan smeulen en roken. Afhankelijk van of je het rookhout wel of niet van tevoren laat weken, duurt het tussen de 20 en 40 minuten voordat er rook uit de smokerbox komt. Bij een pakketje van aluminiumfolie zal er sneller rook ontstaan is mijn ervaring.

De smokerbox is lekker aan het roken en het is tijd om de gehaktballetjes op het rooster te leggen. Na zo’n 20 a 30 minuten hebben de gehaktballetjes een mooie goudbruine kleur en mogen ze van de barbecue af, maar ondertussen hebben we mooi de tijd om de Teriyakisaus te gaan maken.

Hiervoor voeg je de mirin, knoflookpoeder, gemberpoeder, sojasaus, suiker en honing toe aan een steelpannetje en roer je het mengsel goed door totdat het begint te koken. Mocht je nou geen mirin (Japanse zoete rijstwijn) in huis hebben kan je ook witte wijn of droge sherry gebruiken. Laat de saus zo’n 5 minuten op laag vuur door koken totdat de saus stroperig wordt.

Haal de gehaktballetjes als ze mooi goudbruin zijn van de barbecue en voeg ze toe aan het pannetje met saus. Roer de balletjes goed door de saus met een bijvoorbeeld een pollepel en zorg ervoor dat alle gehaktballetjes een goede laag saus bevatten. Haal de gehaktballetjes uit de pan, bestrooi ze met de sesamzaadjes en een gesneden lente-uitje en geniet van je zelfgemaakte Teriyaki gehaktballetjes.

Delen

Vind je dit een leuk recept en heb je zelf deze heerlijke Teriyaki Gehaktballetjes gemaakt? Deel het eindresultaat dan op Facebook of Instagram en tag #meatloverzz in je bericht!

Receptinformatie

VOORBEREIDING
15 minuten

BEREIDING
30 minuten

AANTAL PERSONEN
4 personen

Ingrediënten

BALLETJES
500 gram half om half gehakt
15 gram panko paneermeel
1/2 ui
5 gram verse peterselie
1 teentje knoflook
1 ei
Zout
Peper

SAUS
60 ml mirin
1/2 eetlepel knoflookpoeder
1/2 eetlepel gemberpoeder
100 ml sojasaus
50 gram suiker
1 eetlepel honing
Sesamzaad
1 lente-ui

Benodigdheden

Mengkom
Maatschepje voor 1 eetlepel
Steelpan
Pollepel
Olijfolie
Smokerbox
Apple Chips