Mexicaanse maiskolven

Achtergrond

Elote, ook wel bekend als “Mexican Street Corn”, is een overheerlijk recept dat gegrilde maïs combineert met een romige saus en wordt gegarneerd met kaas en koriander. Dit is zonder twijfel de lekkerste maïskolf die ik ooit heb gegeten.

De precieze definitie van authentieke elote (Spaans voor ‘maïs’) is – zoals geldt voor veel van de beste wereldwijde streetfood – een beetje moeilijk vast te pinnen. Elote-recepten variëren een beetje, maar deze Mexicaanse maïskolf wordt meestal gegrild op een barbecue en vervolgens ingesmeerd met een romige topping die kan bestaan ​​uit zure room of mayonaise.

Voorbereiding

Voor mijn recept hebt ik gekozen voor een saus bestaande uit 2 eetlepels zure room en 3 eetlepels mayonaise. Meng beide ingrediënten in een kom en voeg hier naar smaak peper en zout aan toe. Mocht je het lekker vinden kan je er ook nog een knoflookteentje aan toevoegen.

Na het maken van de saus heb ik 2 eetlepels roomboter in een pannetje gesmolten en hier 1 theelepel chilivlokken aan toegevoegd. Met deze gesmolten boter gaan we straks de maiskolven insmeren als ze op de barbecue liggen.

Bereiding

We gaan de barbecue aansteken en hem klaar maken voor direct grillen. Plaats een aanmaakblokje tussen de houtskool of briketten, steek het blokje aan, laat de deksel van de barbecue open en zet ook de onderste ventilatieopening volledig open. Wanneer het aanmaakblokje zijn werk heeft gedaan en volledig is gedoofd, sluit je de deksel en zet je de ventilatieschijf aan de bovenkant volledig open zodat je een maximale luchtstroom krijgt. Door de ventilatieschuiven in de juiste stand te zetten gaan we zorgen voor een temperatuur van 180˚C.

Leg de maiskolven op het rooster en bestrijk ze met de gesmolten chiliboter. Sluit de deksel en laat de mais zo’n 5 minuten roosteren. Herhaal het insmeren met de boter en het omkeren van de maiskolven totdat de maiskolven een mooie goudgele kleur hebben met hier en daar een donkerbruine kleur van het roosteren.

Verplaats vervolgens de maiskolven naar de zijkanten van de grill en bestrijk de mais met de saus op basis van mayonaise en zure room. Strooi daarna de parmezaanse kaas over de saus, sluit het deksel en laat de mais nog zo’n 5 tot 7 minuten doorgaren. Het doorgaren zorgt ervoor dat de saus en de parmezaanse kaas gaan smelten door de warmte in de barbecue, wat zorgt voor een geweldige smaak. Haal de maiskolven van de grill en serveer met verse koriander en een limoentje.

Delen

Vind je dit een leuk recept en heb je zelf deze heerlijke Mexicaanse Maiskolven gemaakt? Deel het eindresultaat dan op Facebook of Instagram en tag #meatloverzz in je bericht!

Receptinformatie

VOORBEREIDING
10 minuten

BEREIDING
20 minuten

AANTAL PERSONEN
4 personen

Ingrediënten

4 maiskolven
2 eetlepels zure room
3 eetlepels mayonaise
2 eetlepels roomboter
60 gram Parmezaanse kaas
1 limoen
Verse koriander
1 theelepel chilivlokken
Zout
Peper

Benodigdheden

Ovenschaal
Aluminiumfolie
Plasticfolie
Bakkwast
Steelpan