Boterkoek met kaneel en caramel

Voorbereiding

Dat je op een barbecue ook heerlijke taarten en cakes kan bakken heb ik jullie laten zien in mijn recepten voor appeltaart en bananenbrood. Vandaag gaan we aan de slag met het bakken van een simpele, maar overheerlijke boterkoek met kaneel en karamel, afgetopt met amandelschaafsel.

Voor het maken van deze heerlijke boterkoek beginnen we met mixen van de boter samen met de gewone suiker, vanillesuiker en kaneel tot een luchtig mengsel. Hiervoor gebruik ik zelf een keukenmachine met deeghaak, maar je kan hiervoor ook een mengkom met garde gebruiken. Voeg vervolgens 1 ei en een snufje zout toe, meng dit goed door en voeg als laatste in delen de bloem toe. Wanneer je een mooi deeg hebt voeg je de karamelblokjes aan het deeg toe en mix je het geheel goed door totdat alle karamelblokjes mooi verdeeld zijn.

Nu is het tijd om de bakvorm erbij te pakken en vet de randen goed in met boter. Om het deeg mooi te verdelen over de vorm en glad te maken kan je de bolle kant van een lepel gebruiken. Bestrijk het deeg met een geklopt ei en maak desgewenst een leuk motief in de boterkoek met een vork. Ter garnering strooi je een beetje amadelschaafsel over de boterkoek.

Bereiding

We gaan de barbecue aansteken en hem klaar maken voor indirect grillen. Creëer hiervoor bij een kogelbarbecue een directe en een indirecte zone of plaats bij een Kamado BBQ de platesetter met de heat deflector. Plaats vervolgens een aanmaakblokje tussen de houtskool of briketten, steek het blokje aan, laat de deksel van de barbecue open en zet ook de onderste ventilatieopening volledig open.

Wanneer het aanmaakblokje zijn werk heeft gedaan en volledig is gedoofd, sluit je de deksel en zet je de ventilatieschijf aan de bovenkant volledig open zodat je een maximale luchtstroom krijgt. Door de ventilatieschuiven in de juiste stand te zetten gaan we zorgen voor een temperatuur van 180˚C. Via het onderste ventilatiegat voeg je zuurstof toe en via het bovenste ventilatiegat voer je zuurstof af en zuig je ook weer zuurstof naar binnen.

Leg vervolgens de pizzasteen op het rooster. We gebruiken zowel een plattesetter (kamado barbecue) of de snake methode (ketel barbecue) en een pizzasteen als extra hitteschild zodat de onderkant van de boterkoek niet kan verbranden.

Zet de boterkoek in het midden van de pizzasteen en bak de taart in ongeveer 25 a 30 minuten gaar en goudbruin. Wanneer er 25 minuten voorbij zijn kijk je heel even hoe de garing van de boterkoek vordert omdat iedere barbecue weer anders is en de temperatuur tussentijds nog wel eens kan veranderen waardoor de boterkoek sneller of langzamer gaart. Belangrijk dus om ook vooral op je eigen gevoel af te gaan of de gaarheid te checken door met een satéprikker in de korst te prikken. Als hij er helemaal droog uitkomt, is de boterkoek gaar.

Wanneer de boterkoek klaar is laten we hem afkoelen in de springvorm voordat we de ring verwijderen anders heb je kans dat de boterkoek begint de breken. Als de boterkoek is afgekoeld kan je de ring verwijderen en kan je genieten van deze overheerlijke boterkoek met kaneel en karamel.

Delen

Vind je dit een leuk recept en heb je zelf deze heerlijke Boterkoek met kaneel en caramel gemaakt? Deel het eindresultaat dan op Facebook of Instagram en tag #meatloverzz in je bericht!

Receptinformatie

VOORBEREIDING
20 minuten

BEREIDING
30 minuten

AANTAL PERSONEN
12 personen

Ingrediënten

250 gram bloem
200 gram suiker
200 gram ongezouten roomboter
8 gram vanillesuiker
2 theelepels kaneel
75 gram karamelblokjes
2 eieren
Snuf zout
Amandelschaafsel (garnering)

Benodigdheden

Springvorm van 24 centimeter
Keukenmachine met deeghaak
Lepel
Kommetje
Bakkwast
Vork
Pizzasteen