Red Velvet Skillet Pie

Voorbereiding

Twee weken geleden kreeg ik de uitdaging van The Windmill Cast Iron om met hun skillet regular een leuk gerecht te maken. In plaats van een gerecht met vlees of groenten vond ik het weer tijd voor een leuk dessert en wie houdt er nu niet van een overheerlijke Red Velvet Cake? Door de taart te bakken in een gietijzeren skillet krijgt de cake knapperige randen, terwijl de binnenkant toch heerlijk luchtig blijft. Deze Red Velvet Skillet Pie kan je prima bakken voor een gezellig feestje, als dessert of gewoon lekker voor jezelf houden.

HET DEEG EN HET BESLAG MAKEN
Voor deze Red Velvet Skillet Pie beginnen we met het maken van het deeg. Klop hiervoor de bloem, cacaopoeder, baking soda en zout in een kom. Meng daarna in een keukenmachine de boter, kristalsuiker en bruine suiker op gemiddelde snelheid voor 5 minuten tot de massa licht en luchtig is. Roer vervolgens het ei, de kleurstof en de azijn erdoor tot een egale massa.

Nu denk dat je misschien dat azijn toevoegen aan het recept een foutje is, maar we hebben dit zuur hard nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Azijn is namelijk een verrassend veelgebruikt ingrediënt in de bakwereld. In dit geval hebben we azijn (zuur) opgenomen in het beslag om te reageren met de baking soda (zuiveringszout of natriumbicarbonaat) en de chemische reactie te starten die nodig is om kooldioxide te produceren die ervoor zorgt dat het beslag gaat rijzen tijdens het bakken.

Mocht je geen baking soda in huis hebben kan je ook gewoon bakpoeder gebruiken en kan je azijn of een ander zuur weglaten als hierom gevraagd wordt aangezien de zuren al verwerkt zijn in het bakpoeder. Gebruik hiervoor dan wel een andere verhouding: voor 1 theelepel baking soda moet je 3 theelepels bakpoeder gebruiken en andersom geldt dat voor elke theelepel bakpoeder je 1/3 theelepel baking soda moet gebruiken.

Na deze kort scheikundeles gaan we weer door het ons recept voor de Red Velvet Skillet Pie. We hebben een luchtig mengsel van boter, kristalsuiker, bruine suiker, ei, kleurstof en azijn en voegen hier nu het bloemmengsel aan toe. Voeg daarbij ook de helft van de chocolade chunks en karamelblokjes aan toe en mix het tot een egaal beslag.

SKILLET KLAARMAKEN
Nu is het tijd om de Skillet erbij te pakken en deze in te vetten. Vet de randen en bodem goed in met boter of bakspray en druk vervolgens het deeg goed aan in de skillet en verdeel het beslag over het gehele oppervlak met de bolle kant van een lepel. Verspreid vervolgens de overige chocolade chunks en karamelblokjes over de taart en dan zijn we klaar om te gaan bakken.

Bereiding

We gaan de barbecue aansteken en hem klaar maken voor indirect grillen. Creëer hiervoor bij een kogelbarbecue een directe en een indirecte zone of plaats bij een Kamado BBQ de platesetter met de heat deflector. Plaats vervolgens een aanmaakblokje tussen de houtskool of briketten, steek het blokje aan, laat de deksel van de barbecue open en zet ook de onderste ventilatieopening volledig open.

Wanneer het aanmaakblokje zijn werk heeft gedaan en volledig is gedoofd, sluit je de deksel en zet je de ventilatieschijf aan de bovenkant volledig open zodat je een maximale luchtstroom krijgt. Door de ventilatieschuiven in de juiste stand te zetten gaan we zorgen voor een temperatuur van 180˚C. Via het onderste ventilatiegat voeg je zuurstof toe en via het bovenste ventilatiegat voer je zuurstof af en zuig je ook weer zuurstof naar binnen.

Leg vervolgens de pizzasteen op het rooster. We gebruiken zowel een plattesetter (kamado barbecue) of de snake methode (ketel barbecue) en een pizzasteen als extra hitteschild zodat de onderkant van de taart niet kan verbranden.

TAART BAKKEN
Zet de skillet in het midden van de pizzasteen en bak de taart in ongeveer 25 minuten gaar. Wanneer er 20 minuten voorbij zijn kijk je heel even hoe de garing van de taart vordert omdat iedere barbecue weer anders is en de temperatuur tussentijds nog wel eens kan veranderen waardoor de taart sneller of langzamer gaart. Belangrijk dus om ook vooral op je eigen gevoel af te gaan of de gaarheid te checken door met een satéprikker in de taart te prikken. Als hij er helemaal droog uitkomt, is de taart gaar.

AAN TAFEL
Wanneer de taart klaar is laten we hem een beetje afkoelen en giet je daarna een beetje chocoladesiroop eroverheen. Voor de liefhebbers serveer je de taart met een lekker bolletje vanilleijs en een beetje slagroom.

Delen

Vind je dit een leuk recept en heb je zelf deze heerlijke Red Velvet Skillet Pie gemaakt? Deel het eindresultaat dan op Facebook of Instagram en tag #meatloverzz in je bericht!

Receptinformatie

VOORBEREIDING
15 minuten

BEREIDING
20 minuten

AANTAL PERSONEN
8 personen

Ingrediënten

DEEG
120 gram bloem
20 gram cacaopoeder
1/2 theelepel baking soda
1/4 theelepel zout

BESLAG
115 gram ongezouten boter
100 gram kristalsuiker
100 gram lichtbruine suiker
1 ei
2 theelepels vloeibare rode kleurstof
1 theelepel natuurazijn
160 gram bruine chocolade chunks
160 gram karamelblokjes
chocoladesiroop

Benodigdheden

Skillet Regular
Mengkom
Garde
Keukenmachine
Bakspray of boter