Jerk Chicken

Voorbereiding

Jerk Chicken schreeuwt zomer bij elke hap! Het is zo smaakvol en toch zo gemakkelijk te maken! Verzamel alle ingrediënten en begin met het bereiden van dit perfecte Caribische gerecht!

Vandaag gaan we naar het land van Bob Marley en Usain Bolt voor een heerlijk Jamaicaans geroosterd kiprecept. Jerk Chicken is een beroemd Jamaicaans gerecht wat zich kenmerkt door de pittige marinade.

We starten met het maken van de marinade waarbij drie hoofdingrediënten de hoofdrol spelen: piment, tijm en extreem hete scotch-bonnet-pepers. Om onze Nederlandse smaakpapillen een beetje te sparen heb ik gekozen voor een rode chilipeper waarbij ik de zaadlijsten heb verwijderd.

Voor de marinade mengen we in een kom 1 gesneden rode chilipeper, 2 eetlepels olijfolie, 2 teentjes knoflook (of 1 theelepel knoflookpoeder), een 1/2 gesnipperd uitje, 1 eetlepel witte wijnazijn, 1 eetlepel limoensap, 2 theelepels rietsuiker, 1 theelepel gedroogde tijm, 1 theelepel kaneel, 1 theelepel piment, 1 theelepel koekkruiden, 1/2 theelepel nootmuskaat, 1 theelepel peper en 1 theelepel zout.

Leg vervolgens de kippenbouten in een ovenschaal en giet de marinade eroverheen. Zelf gebruik ik Nitril handschoentjes om de marinade goed over de kip te wrijven, maar een bakkwastje kan natuurlijk ook. Dek de ovenschaal af met plasticfolie en laat de kippenbouten bij voorkeur 24 uur lang afgedekt in de koelkast marineren.

Bereiding

De marinade heeft de hele nacht in het vlees kunnen trekken en het is tijd om de barbecue aan te steken. Haal de kippenbouten alvast uit de koelkast en bewaar de marinade die niet op de kip is blijven zitten in een bakje, want dit gaan we straks gebruiken.

We gaan de barbecue aansteken en hem klaar maken voor direct grillen. Plaats een aanmaakblokje tussen de houtskool of briketten, steek het blokje aan, laat de deksel van de barbecue open en zet ook de onderste ventilatieopening volledig open. Wanneer het aanmaakblokje zijn werk heeft gedaan en volledig is gedoofd, sluit je de deksel en zet je de ventilatieschijf aan de bovenkant volledig open zodat je een maximale luchtstroom krijgt. Door de ventilatieschuiven in de juiste stand te zetten gaan we zorgen voor een temperatuur van 180˚C. Smeer het rooster in met een beetje olijfolie zodat de kippenbouten niet aan het rooster blijven plakken. Dit kan je doen met een bakkwast of een stukje keukenpapier.

Leg de kippenbouten met de velzijde naar beneden op het rooster en sluit de deksel. Na 5 tot 7 minuten open je het deksel van de bbq en draai de kippenbouten om naar de andere kant, sluit je het deksel weer en gaar je ook deze kant zo’n 5 tot 7 minuten. Herhaal dit totdat de kippenbouten mooi bruin en gaar zijn.

Verplaats vervolgens de kippenbouten naar de zijkanten van de grill en bestrijk de overgebleven marinade erover met een bakkwastje, sluit het deksel en laat de kip nog zo’n 5 minuten doorgaren. Haal de kippenbouten van de grill en serveer met witte rijst, een limoentje en een gesneden lente-ui.

Delen

Vind je dit een leuk recept en heb je zelf deze heerlijke Jerk Chicken gemaakt? Deel het eindresultaat dan op Facebook of Instagram en tag #meatloverzz in je bericht!

Receptinformatie

VOORBEREIDING
15 minuten

BEREIDING
30 minuten

AANTAL PERSONEN
4 personen

Ingrediënten

4 kippenbouten
1 rode chilipeper
2 eetlepels olijfolie
2 teentjes knoflook
1/2 gesnipperde ui
1/2 fijngesneden lente-ui
1 eetlepel witte wijnazijn
1 eetlepel limoensap
2 theelepels rietsuiker
1 theelepel gedroogde tijm
1 theelepel kaneel
1 theelepel piment
1 theelepel koekkruiden
1/2 theelepel nootmuskaat
1 theelepel peper
1 theelepel zout

Benodigdheden

Ovenschaal
Mengkom
Plasticfolie
Bakkwast