Spicy Mango Chicken Wings

Voorbereiding

Deze Spicy Mango Chicken Wings worden gebakken met een zelfgemaakte mangosaus tot ze zacht en krokant zijn met een perfect gekarameliseerd korstje! Probeer deze exotische variant op traditionele gebraden kippenvleugels!

Je kent het wel: lekker met je vrienden een goeie pot voetbal kijken, kratje bier erbij en een grote schaal bitterballen. Helaas kunnen we deze zomer niet genieten van het EK Voetbal, dus we zullen het moeten doen met oude TV fragmenten en herhalingen. Toch kunnen we die oude beelden nog een stukje leuker maken met een lekkere snack die niet uit de frituur komt, maar lekker van de barbecue: kippenvleugels.

Wat ik altijd een beetje jammer vindt is dat kip erg de neiging heeft om snel droog te worden tijdens het bakken, maar daar heb ik gelukkig een trucje voor wat je misschien niet zo snel zou verwachten voor kippenvleugels op de barbecue. Het enige wat je ervoor nodig hebt is een beetje bloem. Het gebruik van bloem ken je misschien wel bij het maken van gefrituurde kip, maar op de barbecue werkt dit ook perfect. De 60 gram bloem vormt de basis van onze rub en we voegen hier 1 theelepel chilipoeder, 1/2 theelepel, knoflookpoeder, 1/2 theelepel peper en een 1/2 theelepel zout aan toe en roeren het geheel goed door in een mengkom.

Dep voordat je de kippenvleugels door de bloem haalt even goed droog met keukenpapier en zorg er daarna voor dat alle kippenvleugels een mooi laagje bloem hebben en schud het overtollige bloem van de kippenvleugels af zodat je barbecue straks niet helemaal onder de bloem zit.

Bereiding

We gaan de barbecue aansteken en hem klaar maken voor indirect grillen. Creëer hiervoor bij een kogelbarbecue een directe en een indirecte zone of plaats bij een Kamado BBQ de platesetter met de heat deflector. Plaats vervolgens een aanmaakblokje tussen de houtskool of briketten, steek het blokje aan, laat de deksel van de barbecue open en zet ook de onderste ventilatieopening volledig open. Wanneer het aanmaakblokje zijn werk heeft gedaan en volledig is gedoofd, sluit je de deksel en zet je de ventilatieschijf aan de bovenkant volledig open zodat je een maximale luchtstroom krijgt. Door de ventilatieschuiven in de juiste stand te zetten gaan we zorgen voor een temperatuur van 220˚C. Via het onderste ventilatiegat voeg je zuurstof toe en via het bovenste ventilatiegat voer je zuurstof af en zuig je ook weer zuurstof naar binnen.

Wanneer de barbecue mooi op temperatuur is plaatsen we ook het aluminiumbakje gevuld met water onderin de barbecue op de plek waar geen kolen liggen of op de heat deflector. De vetten en sappen uit de kippenvleugels worden netjes opgevangen door het bakje zodat de barbecue niet onnodig vies wordt. Leg de kippenvleugels op het rooster en laat ze zo’n 45 minuten op de barbecue liggen zonder dat je de deksel opendoet, maar draai ze halverwege wel even om voor een perfecte egale kleur.

Terwijl de kippenvleugels liggen te garen, gaan we aan de slag met het maken van de saus/marinade. Hiervoor voegen we 1 gesneden mango in blokjes, 2 teentjes knoflook, 1/2 theelepel paprikapoeder, 60 milliliter appelciderazijn, 2 eetlepels limoensap en 85 gram honing toe aan een foodprocessor en meng alles goed door tot een egale massa. Mocht je echt van pittig houden kan je hier nog een rode of habanero peper aan toe voegen. Voeg de massa toe aan een skillet of koekenpan en laat dit 1 minuut koken. Giet de saus na het koken in een glazen mengkom.

Inmiddels hebben de kippenvleugels een mooie kleur gekregen en deze voegen we toe aan de glazen mengkom met de saus. Zorg ervoor dat alle kippenvleugels een mooi laagje met de saus hebben en laat ze even in de kom afgedekt met plasticfolie rusten. Tijdens het rusten veranderen we barbecue naar indirect grillen door de heat deflector te verwijderen en stoken het vuur nog een beetje op naar zo’n 230˚C. Bak ze kippenvleugels met de saus nog 8 tot 10 minuten door totdat ze een mooie kleur hebben en een beetje krokant zijn. Serveer ze in een leuke schaal en strooi en wat sesamzaadjes overheen voor een vrolijke touch.

Delen

Vind je dit een leuk recept en heb je zelf deze heerlijke Spicy Mango Chicken Wings gemaakt? Deel het eindresultaat dan op Facebook of Instagram en tag #meatloverzz in je bericht!

Receptinformatie

VOORBEREIDING
15 minuten

BEREIDING
60 minuten

AANTAL PERSONEN
4 personen

Ingrediënten

VLEES
1 kilo kippenvleugels

RUB
60 gram bloem
1 theelepel chilipoeder
1/2 theelepel knoflookpoeder
1/2 theelepel peper
1/2 theelepel zout

SAUS
1 mango gesneden in blokjes
2 teentjes knoflook
1/2 theelepel paprikapoeder
60 milliliter appelciderazijn
2 eetlepels limoensap
85 gram honing

Benodigdheden

Mengkom
Keukenpapier
Foodprocessor
Skillet of koekenpan
Glazen mengkom
Plasticfolie