Tikka Masala

Tikka Masala

Achtergrond

Tikka Masala is een wereldberoemd gerecht, met talloze regionale variaties, en te vinden in Indiase restaurants over de hele wereld. Traditioneel wordt gemarineerde kip tot in de perfectie gekookt in een hete tandoor (klei) oven, waarna deze gerookte kip wordt ondergedompeld in een tomatensaus of jus (ook wel bekend als masala). De marinade voor de kip is evenals de saus rijkelijk gevuld met Indiase smaakmakers zoals knoflook, gember, kurkuma en garam masala en het wordt meestal geserveerd met rijst en/of vers naanbrood.

De oorsprong van Tikka Massala

Hoewel de oorsprong van het gerecht fel wordt betwist, kan iedereen en overal ter wereld van de romige, gekruide curry en malse kip genieten. Dus, wat is precies het verhaal achter dit populaire gerecht? Velen denken dat het zijn oorsprong heeft in Glasgow, Schotland, omdat het door velen wordt beschouwd als het nationale gerecht van het Verenigd Koninkrijk, dat zowel het multiculturele als het oude erfgoed van de eilanden omvat. Er is echter veel discussie over dit onderwerp. Vanwege de moeilijk te achterhalen geschiedenis, de wijdverbreide acceptatie en de verscheidenheid aan bereidingen, is het exacte begin van het gerecht misschien nooit helemaal te herleiden.

DE FAMILIE ALI
Geen discussie over de geschiedenis van kip tikka masala is compleet zonder het verhaal van de familie Ali. De legende gaat (en het verhaal wordt nog steeds vaak verteld door leden van de familie vandaag de dag) dat op een donkere en stormachtige nacht in Glas Norwegian in 1971 een buschauffeur buiten dienst stopte bij een lokaal Indiaas restaurant voor een bord met kipcurry. Chef-kok, ene Ali Ahmed Aslam, bezorgde zijn gerecht, maar de buschauffeur was ontevreden en stuurde het terug omdat hij te droog was.

In een mum van tijd gebruikte Ali wat hij bij de hand had zoals een sudderende, romige tomatensoep om het gerecht van meer vocht te voorzien. De buschauffeur genoot zoveel van zijn nieuwe bord met eten dat hij jarenlang regelmatig terugkeerde naar het restaurant om zijn vrienden en familie mee te nemen om te genieten van Ali’s nieuwe creatie. Zo werd de kip tikka masala geboren.

INDIA OF GROOT-BRITTANNIË?
Je begrijpt dat er heel wat mensen zijn die twijfelen aan de juistheid van dit verhaal. Sommige voedselhistorici beweren dat het gerecht gewoon een afgezwakte versie is van vergelijkbare, pittigere gerechten in de Punjab-regio’s van India. Hun kijk op het gerecht is veel eerder begonnen, misschien zelfs uit de jaren veertig. En er zijn ook mensen die zeggen dat hoewel het gerecht inderdaad zijn oorsprong heeft in Groot-Brittannië, het Bengaalse chef-koks waren die het bedachten als een middel om het mildere Schotse gehemelte te plezieren met hun traditionele, pittigere gerechten.

Hoe dan ook is bijna iedereen het over een paar belangrijke punten wel eens. Ten eerste dat het gerecht kip-tikka bevat (met enige variatie in kruiden waaruit de tikka bestaat) en een romige tomatenmasala (nogmaals, met kruiden die regionaal en bij voorkeur variëren). En ten tweede dat kip tikka masala tegenwoordig een heerlijke, wereldwijde favoriet is geworden van vele mensen.

DE SMAAK VAN TIKKA MASALA

Door de kip op de barbecue de garen krijgt het vlees een rokerige en geroosterde smaak wat in mijn ogen echt een meerwaarde geeft dan wanneer je het gerecht op het gasfornuis zou maken. De masala saus krijgt door het gebruik van standaard smaakmakers zoals knoflook, ui en gember in combinatie met uitgesproken aromatische kruiden een romige, licht pittige en nootachtige smaak.

Voorbereiding

We beginnen dit heerlijke kipgerecht met het marineren van de gesneden kipdijfilet in een mengkom met 125 gram yoghurt, 2 eetlepels citroensap, 3 teentjes knoflook, 1 eetlepel gember, 2 theelepels zout, 2 theelepels komijnpoeder, 2 theelepels garam masala en 2 theelepels paprikapoeder. Om het beste resultaat te bereiken raadt ik je aan om de knoflook te pletten of te persen in een knoflookpers en de gember vers te raspen.

Voor de kip gebruik ik graag kipdijfilet omdat dit vlees zich geweldig leent voor een low en slow bereiding in de Dutch Oven, maar je kan uiteraard ook kipfilet gebruiken. Het marineren van de kip duurt gemiddeld 1 tot 3 uur, afhankelijk van hoe smaakvol je de kip wilt hebben. Ik heb de kip 3 uur laten marineren in de koelkast met behulp van een ovenschaal afgedekt met plasticfolie.

Bereiding

We gaan de barbecue aansteken en hem klaar maken voor direct grillen. Plaats een aanmaakblokje tussen de houtskool of briketten, steek het blokje aan, laat de deksel van de barbecue open en zet ook de onderste ventilatieopening volledig open. Wanneer het aanmaakblokje zijn werk heeft gedaan en volledig is gedoofd, sluit je de deksel en zet je de ventilatieschijf aan de bovenkant volledig open zodat je een maximale luchtstroom krijgt. Door de ventilatieschuiven in de juiste stand te zetten gaan we zorgen voor een temperatuur van 200˚C.

Grillen van de kipdijfilet

Om de kipdijfilet een grillsmaak mee te geven rijg ik de gemarineerde stukjes kip op bamboe- of houten sateprikkers en grill ik ze voor ongeveer 15 minuten tot ze aan de randen een beetje donkerbruin zijn. Ondertussen plaats ik ook de Dutch Oven of BBQ pan alvast op het rooster zodat de pan goed heet kan worden. Mocht je niet genoeg ruimte hebben op je barbecue om zowel de kip te garen als de Dutch Oven warm te laten worden, kan je de kip het beste na het garen in een voorverwarmde oven op een lage temperatuur een beetje warm houden.

Het maken van de saus

Ondertussen gaan we aan de slag met de saus die gaat zorgen voor een geweldige smaak. Voor de saus verhitten we de olie in de pan en fruiten het uitje, de gember en knoflook tot ze “gaar”, maar niet bruin zijn. Voeg de komijn, kurkuma, koriander, paprika, chilipoeder en garam masala toe en roer de saus constant door gedurende 30 seconden, tot de kruiden hun geur afgeven. Roer vervolgens de tomatenpuree, tomatensaus en het water erdoor en breng het aan de kook en kook de saus voor ongeveer 5 minuten. Giet vervolgens de room erdoor en laat de saus nog even rustig doorkoken.

De rijst koken

Terwijl de saus langzaamaan dikker wordt gaan we de basmatirijst koken. Ik heb voor basmatirijst gekozen omdat basmati een lange korrel heeft en oorspronkelijk uit het noorden van India komt en we tenslotte een Indiase Curry aan het maken zijn. Breng voor het koken van de rijst een pan met 1,5 keer zoveel water als rijst aan de kook. Draai vervolgens het vuur lager en houd een kooktijd van ongeveer 10 minuten aan. Wanneer de rijst mooi gaar is draai je het vuur uit en laat je de rijst nog even stomen met de deksel op de pan, totdat al het water is opgenomen.

AAN TAFEL

Als laatste halen we kipstukjes van de spiesjes af en laten ze nog 2 a 3 minuten in de saus meekoken. Garneer het gerecht met een beetje koriander en serveer met de basmatirijst en/of een lekker naanbrood.

Tikka masala bewaren in de koelkast

Omdat er veel verse ingrediënten en gegaarde kip in de tikka masala gaan, kun je het gerecht niet langer dan 2 dagen in de koelkast bewaren. Mocht je er op een later moment toch nog van willen genieten, kan je de curry (zonder kip) wel heel goed invriezen. Hou er wel rekening meer dat de textuur en kwaliteit iets minder kan zijn, maar dat door het invriezen de smaak van de kruiden wel versterkt kan worden.

Delen

Vind je dit een leuk recept en heb je zelf deze heerlijke Tikka Masala gemaakt? Deel het eindresultaat dan op Facebook of Instagram en tag #meatloverzz in je bericht!

Receptinformatie

VOORBEREIDING
20 minuten

BEREIDING
30 minuten

AANTAL PERSONEN
4 personen

Ingrediënten

VLEES & RIJST
500 gram kipdijfilet (gesneden in blokjes)
400 gram basmatirijst

MARINADE
125 gram yoghurt
2 eetlepels citroensap
3 teentjes knoflook (gehakt)
1 eetlepel gember (gehakt)
2 theelepels zout
2 theelepels komijnpoeder
2 theelepels garam masala
2 theelepels paprikapoeder

SAUS
3 eetlepels olie
1 grote ui (fijngehakt)
2 eetlepels gember (gehakt)
3 teentjes knoflook (gehakt)
2 theelepels komijnpoeder
2 theelepels gemalen kurkuma
2 theelepels gemalen koriander
2 theelepels paprikapoeder
2 theelepels chilipoeder
2 theelepels garam masala
70 gram tomatenpuree
800 gram tomatensaus
300 ml water
250 ml slagroom
Verse koriander (garnering)

Benodigdheden

Dutch Oven of BBQ pan
Snijplank
Maatbeker
Mengkom
Ovenschaal
Plasticfolie
Sateprikkers
Kookpan