Argentijnse Rosbief

Recept voor Argentijnse rosbief

Rosbief van de barbecue klinkt misschien niet heel bijzonder of avontuurlijk, maar met de juiste kruiden maak je er een geweldig stuk vlees van.

Maken van de Argentijnse Dry Rub

Voor het maken van de dry rub meng je 4 eetlepels paprikapoeder, 2 eetlepels suiker, 2 eetlepels bruine basterdsuiker, 2 eetlepels komijn, 2 eetlepels chilipoeder, 2 eetlepels zout, 2 eetlepels peper en 1 eetlepel cayennepeper in een kruidenstrooier. Persoonlijk gebruik ik hiervoor een kruidenstrooier in plaats van een kopje of schaaltje om een betere verdeling en mooiere presentatie van het vlees te krijgen.

De rosbief insmeren met mosterd

Haal de rosbief één uur voor bereiding uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen. Dit zorgt ervoor dat tijdens het garen de hitte sneller tot de kern van het vlees dringt. Wanneer het vlees op temperatuur is dep je het goed droog met een keukenpapiertje en leg je het vlees in een ondiepe (oven)schaal. Door het vlees droog te deppen verminder je de hoeveelheid vocht en krijgt het vlees een lekker krokant korstje.

Om de Argentijnse dry rub beter te laten plakken bestrijk je de rosbief met behulp van een bakkwast aan alle kanten met een beetje grove of Franse mosterd. Mocht je geen mosterd in huis hebben kun je ook kiezen voor olijfolie. Strooi vervolgens de Argentijnse dry rub over de rosbief en laat het 15 minuten rusten zodat de dry rub zich goed aan het vlees kan hechten.

Barbecue voorbereiden voor indirect grillen

Het is tijd om de barbecue aan te steken en hem klaar te maken voor indirect grillen. Creëer hiervoor bij een kogelbarbecue een directe en een indirecte zone of plaats bij een Kamado BBQ de platesetter met de heat deflector. Plaats vervolgens een aanmaakblokje tussen de houtskool of briketten, steek het blokje aan, laat de deksel van de barbecue open en zet ook de onderste ventilatieopening volledig open. Voor een snelle, veilige en milieuvriendelijke manier van de barbecue aansteken maak ik zelf gebruik van een Looftlighter.

Wanneer het aanmaakblokje zijn werk heeft gedaan en volledig is gedoofd, sluit je de deksel en zet je de ventilatieschijf aan de bovenkant volledig open zodat je een maximale luchtstroom krijgt. Door de onderste ventilatieschuiven in de juiste stand te zetten zorg je voor een temperatuur van 100˚C.

Plaatsen van een aluminiumbakje met water

Wanneer de barbecue mooi op temperatuur is plaats je het aluminiumbakje gevuld met water onder in de barbecue op de plek waar geen kolen liggen of op de heat deflector. De vetten en sappen uit het vlees worden netjes opgevangen door het bakje zodat de barbecue niet onnodig vies wordt. Daarnaast zorgt de verdamping van het water ervoor dat de circulerende lucht vochtig blijft en de temperatuur in de barbecue constanter.

De rosbief op de barbecue leggen

Leg de rosbief op het rooster er zorg ervoor dat het vlees niet direct wordt blootgesteld aan de hitte van de kolen zodat het mooi gelijkmatig kan garen. Vervolgens sluit je het deksel van de barbecue totdat de rosbief een kerntemperatuur van ca. 42°C graden heeft bereikt. Persoonlijk hanteer ik een kerntemperatuur van 42°C omdat ik de rosbief mooi rood wil houden vanbinnen. Mocht je de rosbief liever medium/rosé willen hebben, kun je een kerntemperatuur van 52°C aanhouden.

Het vlees laten rusten

Als de rosbief een kerntemperatuur van 42°C heeft bereikt haal je het vlees van de barbecue en laat je deze in aluminiumfolie zo’n 10 minuten rusten. Door het vlees na het garen te laten rusten in aluminiumfolie blijven de sappen behouden en wordt het vlees sappiger, zachter en smakelijker. Na het rusten ben je klaar om het stuk rosbief uit te pakken, aan te snijden en te serveren.

Receptinformatie

VOORBEREIDING
15 minuten

BEREIDING
45 minuten

AANTAL PERSONEN
4 personen

Ingrediënten

VLEES
500 gram runderkogel

KRUIDEN EN SPECERIJEN
2 eetlepels mosterd
3 eetlepels paprikapoeder
1 eetlepel oregano
2 eetlepels knoflookpoeder
1 eetlepel gedroogde peterselie
1 eetlepel gedroogde basilicum
1 eetlepel gedroogde tijm
1 eetlepel zwarte peper
2 theelepels cayennepeper
2 theelepels gemalen komijn
1 theelepel chilipoeder

Benodigdheden

Ovenschaal
Kruidenstrooier
Mengkom
Plasticfolie
Aluminium bakje
Bakkwast
Kernthermometer
Aluminiumfolie

Partners

Van Beekum Specerijen