Chimichurri

Bereiding

WAT IS CHIMICHURRI?
Chimichurri is een ongekookte saus gemaakt met verse kruiden, knoflook, olie en azijn. De saus komt oorspronkelijk uit Argentinië en Uruguay, waar het wordt geserveerd bij gegrild vlees van de barbecue. Het bevat soms pittige chilipepers of rode pepervlokken, en de kruiden variëren meestal tussen peterselie, koriander en oregano. Hoewel het meestal wordt gemaakt met groene ingrediënten, is er ook een rode chimichurri-variant gemaakt met rode paprika’s of tomaten.

DE SMAAK VAN CHIMICHURRI
Zoals gezegd bestaat de basis voor de saus uit verse kruiden, knoflook, olie en azijn. De combinatie van verse koriander, peterselie en oregano zorgen voor een kruidige smaak, terwijl de rode peper voor een vleugje pit zorgt. Voeg hier de scherpe smaak van de knoflook, het zuurtje van de rode wijzazijn en het vette van de olijfolie aan toe en je hebt een overheerlijke chimichurri.

De textuur van chimichurri is over het algemeen vochtig, olieachtig en zacht, maar dit hangt sterk samen met de manier waarop de saus gemaakt wordt. Als de ingrediënten met de hand worden fijngehakt en gemengd, zal het waarschijnlijk brokkeliger en vloeibaarder zijn in tegenstelling tot het gebruik van een keukenmachine waarbij de saus mooi glad en dik wordt.

HET MAKEN VAN DE CHIMICHURRI
Voor het maken van de Chimichurri snijden we eerst het steeltje van de rode peper eraf. Halveer de rode peper vervolgens in de lengte en verwijder met een mesje de zaadlijsten. Wil je een meer pittige saus, laat dan de zaadlijsten in de peper zitten. Snijd de peper vervolgens in reepjes en de rode ui, knoflook en de verse kruiden fijn.

Chimichurri wordt traditioneel gemaakt met een vijzel en stamper, waarbij de kruiden, de rode peper en de knoflook samen worden gepureerd om een pasta te vormen, en er later vloeistoffen aan worden toegevoegd. Om de beste consistentie te krijgen, voeg je de verse kruiden, knoflook, ui en rode peper toe aan een keukenmachine of blender met hoge snelheid en laat dit voor een minuut mixen. Voeg vervolgens de rode wijnazijn aan het kruidenmengsel toe en wacht even tot het helemaal is opgenomen. Als laatste voeg je terwijl de keukenmachine draait geleidelijk de olijfolie toe om de saus af te maken. Voeg eventueel wat peper en zout naar smaak toe aan de saus en geniet van een heerlijke zelfgemaakte Chimichurri.

CHIMICHURRI BEWAREN IN DE KOELKAST
Je kunt de chimichurri een dag of twee van tevoren maken en in de koelkast bewaren voordat je hem serveert. Door de aanwezigheid van rode wijnazijn kan je de chimichurri 1 à 2 weken lang in de koelkast bewaren mits je hem wel goed afdekt. Houd er rekening mee dat de saus na verloop van tijd wel wat donkerder kan worden, maar dit doet niets af aan de smaak.

Delen

Vind je dit een leuk recept en heb je zelf deze heerlijke Chimichurri gemaakt? Deel het eindresultaat dan op Facebook of Instagram en tag #meatloverzz in je bericht!

Receptinformatie

VOORBEREIDING
10 minuten

BEREIDING
5 minuten

AANTAL PERSONEN
8 personen

Ingrediënten

1 rode peper
1 kleine rode ui
15 g verse oregano
15 g verse koriander
15 g verse platte peterselie
1 teentje knoflook
6 el extra vierge olijfolie
2 el rodewijnazijn

Benodigdheden

Snijplank
Mes
Keukenmachine of blender