Griekse Tzatziki

Voorbereiding

Mijn kennismaking met de Griekse keuken kwam al vroeg in mijn leven omdat ik met mijn ouders regelmatig op vakantie ging naar de Griekse eilanden. Als je in Griekenland bent geweest of fan bent van Grieks eten, ben je waarschijnlijk wel bekend met tzatziki.

Tzatziki is een traditionele Griekse dip, bekend en geliefd bij iedereen in Griekenland en daarbuiten. Het is een klassieke Griekse saus met yoghurt, komkommer en knoflook als basis. Het klinkt heel eenvoudig, maar als we de ideale textuur willen bereiken, moet je op kleine details letten.

Om een ​​dikke, romige tzatziki te krijgen, moet je bijvoorbeeld Griekse yoghurt van goede kwaliteit gebruiken. Het lekkerste is om een dikke yoghurt te gebruiken met een kwarkachtige structuur. Voor dit recept heb ik gekozen voor Almhof Griekse stijl yoghurt. Daarnaast is het heel belangrijk om bij de komkommer zoveel mogelijk overtollig vocht eruit te persen.

Rasp hiervoor de komkommer in grove reepjes boven een zeef of fijne vergiet en plaats deze boven een mengkom. Om zoveel mogelijk vocht uit de komkommer te halen strooi je een beetje zout erop en na ongeveer 15 minuten kan je met de bolle kant van een lepel de komkommer tegen de zeef of het vergiet aandrukken.

Bereiding

Terwijl de komkommer aan het uitlekken is gaan we aan de slag met de overige ingrediënten. Doe de Griekse Yoghurt in een mengkom en knijp met behulp van een knoflookpers 2 a 3 teentje knoflook boven de yoghurt uit. Ik raadt je aan om hierbij gebruik te maken van verse knoflook en geen knoflookpoeder of knoflookgranulaat om verse knoflook ook bijdraagt aan de structuur en smaak van de tzatziki.

Vervolgens voeg je een flinke scheut olijfolie (extra vierge is het lekkerste) toe aan het mengsel en daarna 4 takjes verse dille (halve eetlepel) en 2 takjes verse munt (theelepel). Voor beide kruiden geldt dat je zowel de verse als gedroogde variant kunt gebruiken.

Voeg tot slot het sap van een halve citroen (zonder pitjes) en de uitgelekte komkommer toe aan het yoghurtmengsel. Meng alles goed door elkaar tot een mooie massa en voeg naar smaak nog wat peper en zout toe.

Voor de beste smaak bewaar je de tzatziki een paar uur in de koelkast voordat je het serveert. Als je de tzatziki in een luchtdichte verpakking in de koelkast bewaard, kan je hem nog een week bewaren.

Delen

Vind je dit een leuk recept en heb je zelf deze heerlijke Griekse Tzatziki gemaakt? Deel het eindresultaat dan op Facebook of Instagram en tag #meatloverzz in je bericht!

Receptinformatie

VOORBEREIDING
10 minuten

BEREIDING
15 minuten

AANTAL PERSONEN
6 personen

Ingrediënten

450 ml Griekse yoghurt
1/2 komkommer
2-3 teentjes knoflook
4 takjes verse dille
2 takjes verse munt
1/2 citroen
Olijfolie
Peper
Zout

Benodigdheden

Zeef of fijn vergiet
Grove rasp
Knoflookpers
2 mengkommen
Snijplank
Mes