Zoete aardappelsoep met pompoenpitten

Voorbereiding

Deze zoete aardappelsoep met geroosterde pompoenpitten is het eenvoudigste en gemakkelijkste soeprecept dat je kunt maken. Het roosteren van de groenten brengt de zoetheid van de groenten naar boven en draagt bij aan de gladde textuur van de soep.

Ten eerste is het geheim van het maken van groentesoepen zoals pompoen, zoete aardappel, wortel en pastinaak het roosteren ervan. Het zijn de suikers in de groenten, die zo mooi karameliseren op de barbecue, die bijdragen aan de natuurlijke zoetheid van de soep. Hierdoor is het smaakverschil tussen niet roosteren en wel roosteren enorm groot.

Groenten schoonmaken en snijden

We starten dit recept met het schoonmaken van de groenten. Gebruik een stevige snijplank, dunschiller en een scherp koksmes om de zoete aardappel en wortel schoon te maken en in kleine blokken te snijden. Snijd daarnaast ook de paprika in kleine stukjes, snipper de ui en pers de knoflook of snijd ook fijn.

Bereiding

We gaan de barbecue aansteken en hem klaar maken voor direct grillen. Plaats een aanmaakblokje tussen de houtskool of briketten, steek het blokje aan, laat de deksel van de barbecue open en zet ook de onderste ventilatieopening volledig open. Wanneer het aanmaakblokje zijn werk heeft gedaan en volledig is gedoofd, sluit je de deksel en zet je de ventilatieschijf aan de bovenkant volledig open zodat je een maximale luchtstroom krijgt. Door de ventilatieschuiven in de juiste stand te zetten gaan we zorgen voor een temperatuur van 160˚C.

Groenten roosteren

Als de barbecue mooi op temperatuur is pakken we de skillet of koekenpan erbij en voeg hier 2 eetlepels roomboter aan toe. Wanneer de roomboter mooi is gesmolten fruiten we eerst de ui en de knoflook voor 2 minuten. Voeg vervolgens de zoete aardappel, wortel en de paprika toe en breng het op smaak met peper en zout. Rooster de groenten tot ze mooi zacht en gaar zijn en de randen mooi gekarameliseerd zijn. Terwijl de groenten geroosterd worden maken we ondertussen de kippenbouillon klaar die we zo aan de groenten gaan toevoegen.

Soep maken en pompoenpitten roosteren

Wanneer de groenten mooi geroosterd zijn en de bouillon is klaargemaakt vervangen we skillet voor een Ducht Oven of BBQ pan. Voeg alle groenten toe aan de pan, samen met de bouillon, een beetje roomboter en een laurierblaadje, dek de pan af en laat het 15 minuten zachtjes koken. Verhit ondertussen ook een kleine skillet op de barbecue of het gasfornuis en rooster de pompoenpitten, zonder olie, tot ze beginnen te poffen. Wanneer ze gepoft zijn haal je ze uit de pan en bewaar je ze apart.

De soep pureren

De soep heeft 15 minuten zachtjes gekookt dus halen we de pan van het vuur, verwijderen het laurierblaadje en pureren we de soep met de staafmixer tot een mooie gladde puree. Als je gebruikt maakt van een blender in plaats van een staafmixer, moet je de soep een paar minuten laten afkoelen en heel voorzichtig zijn, want hete soep kan eruit spatten en flinke brandwonden veroorzaken plus een hele viezen keuken.

Aan tafel

Als laatste breng we de soep nog een beetje op smaak met peper en zout en controleren de consistentie. De soep wordt namelijk dikker naarmate hij afkoelt, dus het kan zijn dat je de consistentie opnieuw moet aanpassen voordat je hem serveert. Voeg indien nodig dan wat water of bouillon toe aan de soep als je hem te dik vind. Serveer de soep met de geroosterde pompoenpitten, een flinke eetlepel crème fraîche en een lekker vers broodje.

Delen

Vind je dit een leuk recept en heb je zelf deze heerlijke Zoete aardappelsoep met pompoenpitten gemaakt? Deel het eindresultaat dan op Facebook of Instagram en tag #meatloverzz in je bericht!

Receptinformatie

VOORBEREIDING
10 minuten

BEREIDING
25 minuten

AANTAL PERSONEN
4 personen

Ingrediënten

SOEP
2 uien
2 knoflookteentjes
600 gram zoete aardappel
200 gram wortel
1 rode paprika
1500 ml kippenbouillon
2 eetlepels roomboter
1 laurierblaadje
Peper
Zout

GARNERING
40 gram pompoenpitten
100 gram crème fraîche

Benodigdheden

Snijplank
Koksmes
Dunschiller
Skillet of koekenpan
Dutch Oven of BBQ pan
Staafmixer