Texas Style Spareribs

Voorbereiding

Een van mijn favoriete stukken vlees om op de barbecue te bereiden zijn toch wel spareribs. Eerlijk gezegd kan ik er geen genoeg van krijgen! Deze Texas Style Spareribs zijn goed voor elke gelegenheid, zitten boordevol smaak en vallen zo van het bot. Met dit recept kun je je familie en vrienden een voorproefje geven van de klassieke Texas BBQ die over de hele wereld bekend is!

We beginnen met het maken van de rub voor de spareribs. Hiervoor gebruiken we een kruidenstrooier om alle kruiden goed met elkaar te kunnen mengen. Zoals gebruikelijk in Texas zijn peper en zout de basis van het kruidenmengsel. Voor deze rub gebruiken we 2 eetlepels peper en 1 eetlepel zout. Hier voegen we 1 theelepel chilipoeder, 1 theelepel knoflookpoeder, 1 theelepel uienpoeder en 1 theelepel paprikapoeder aan toe. Meng alle kruiden goed door elkaar.

De rub is helemaal klaar en het is tijd om de spareribs erbij te pakken. Voor dit recept heb ik extra dik bevleesde spareribs van het Friese Gaasterland varken gekocht bij de HANOS. Deze spareribs hebben meestal veel meer vet waardoor het vlees een stuk vochtiger wordt en een pure en authentieke smaak heeft.

De rub is gemaakt en dus is het tijd voor het verwijderen van het membraan of vlies aan de holle kant van de spareribs. Als je het membraan aan de spareribs laat zitten wordt het vlees meestal taai. Om het membraan eraf te halen, draai je het rack met de holle kant naar boven en steek je een mesje (kruiskopschroevendraaier werkt ook heel goed) tussen het vlies en de botten aan de smalle kant om zoveel mogelijk ruimte te maken zodat je er een vinger tussen kan wringen. Trek dan het vlies in een stuk van de botten. Wanneer het membraan glad en vochtig is kan je keukenpapier gebruiken om het droog te deppen wat zorgt voor meer grip.

Nu de spareribs mooi schoon zijn pakken we de kruidenstrooier met de rub erbij. Ik gebruik altijd graag een kruidenstrooier in plaats van een kopje of mijn handen om een betere verdeling en tevens mooiere presentatie van het vlees te krijgen. Om de rub beter te laten ‘plakken’ aan het vlees smeer ik de spareribs aan beide kanten in met een beetje olijfolie. Bestrooi beide kanten van de spareribs met de rub en laat de spareribs 15 minuten rusten zodat de rub zich kan hechten aan het vlees. Zorg er in de tussentijd voor dat de barbecue is aangestoken.

Bereiding

We gaan de barbecue aansteken en hem klaar maken voor indirect grillen. Creëer hiervoor bij een kogelbarbecue een directe en een indirecte zone of plaats bij een Kamado BBQ de platesetter met de heat deflector. Plaats vervolgens een aanmaakblokje tussen de houtskool of briketten, steek het blokje aan, laat de deksel van de barbecue open en zet ook de onderste ventilatieopening volledig open. Wanneer het aanmaakblokje zijn werk heeft gedaan en volledig is gedoofd, sluit je de deksel en zet je de ventilatieschijf aan de bovenkant volledig open zodat je een maximale luchtstroom krijgt. Door de ventilatieschuiven in de juiste stand te zetten gaan we zorgen voor een temperatuur van 110˚C.

Wanneer de barbecue mooi op temperatuur is plaatsen we ook het aluminiumbakje gevuld met water onderin de barbecue op de plek waar geen kolen liggen of op de heat deflector. De vetten en sappen uit de spareribs worden netjes opgevangen door het bakje zodat de barbecue niet onnodig vies wordt. Ook gaan we een blokje rookhout toevoegen voor die lekkere rooksmaak aan het vlees. Voor dit recept heb ik gekozen voor een Hickory Chunk van rookplankje.nl. Hickory geeft namelijk een zoete, aromatische en stevige rooksmaak die aan bacon doet denken en past perfect bij Texas Style spareribs.

Nu is het tijd om de spareribs op de barbecue te leggen. Spareribs zijn één van de meest kieskeurige stukken vlees om te garen en de juiste temperatuur is hierbij erg belangrijk. Als je voor de eerste keer spareribs maakt is een temperatuur van 135˚C in de barbecue een goede start. Ben je wat meer ervaren zou ik kiezen voor een temperatuur tussen de 135˚C en 150˚C.

De temperatuur in de barbecue kun je aanpassen door gebruik te maken van de ventilatiegaten. Via het onderste ventilatiegat voeg je zuurstof toe en via het bovenste ventilatiegat voer je zuurstof af en zuig je ook weer zuurstof naar binnen.

Leg de spareribs met de vleeszijde naar boven op het rooster zodat het deel van de spareribs met het meeste vet en vlees wordt blootgesteld aan de hitte en ze gelijkmatig zullen garen. Laat de spareribs zo’n 2 uur op de barbecue liggen zonder dat je de deksel opendoet en houdt regelmatig de temperatuur in de barbecue in de gaten.

Na 2 uur is het tijd om de spareribs te controleren op kleur. Ik vind het altijd het mooiste als de spareribs een egale mahonie kleur hebben en niet te donker zijn. Om de kleur te bekijken neem je een plantenspuit gevuld met appelciderazijn of appelsap en spuit je royaal over de bovenkant van het vlees. Dit doe je niet om smaak toe te voegen, maar om de ware kleur van de spareribs te bekijken en om vocht toe te voegen. De spray spoelt namelijk alle zwaardere rookdeeltjes weg waardoor de spareribs er donkerder uitzien dan ze eigenlijk zijn. Als je spareribs een aantal lichtere stukken hebben en nog niet helemaal egaal bruin zijn laat je ze gewoon doorgaren totdat ze allemaal dezelfde kleur hebben gekregen.

Nu de spareribs vochtig zijn is het tijd om mijn eigengemaakte ‘Texas Style barbecuesaus’ (mag ook je eigen barbecuesaus zijn natuurlijk) te maken. Voor deze saus smelt je eerst 200 gram boter in een pannetje. Wanneer de boter gesmolten is voeg je er 100 ml appelazijn, 100 ml ketchup, 50 gram lichte basterdsuiker, 1 theelepel zout, 1 theelepel peper, 1 theelepel chilipoeder, 1 theelepel knoflookpoeder en het sap van een halve citroen aan toe. Laat de saus licht koken totdat de saus een beetje is ingedikt.

Wanneer de spareribs die mooie, donkere kleur hebben bereikt, is het tijd om ze te lakken met een beetje “barbecuesaus”. Zorg er bij koud weer voor dat de barbecuesaus een beetje warm is, want als je de saus niet warm is wordt het te stroperig en ziet het er minder aantrekkelijk uit en verliest het wat smaak. Ik heb de saus in een plastic knijpfles gedaan zodat je de saus straks wat makkelijker en gelijkmatiger kan verdelen over de spareribs. Voordat je de saus toevoegd, spuit je nog een beetje van de appelciderazijn of appelsap eroverheen om ze nat te maken. Dit helpt de saus gelijkmatig te verdelen als je hem aanbrengt.

Vervolgens spuit je de saus van de knijpfles lichtjes op de spareribs en verdeel je de saus gelijkmatig over de spareribs met een bakkwastje. Besproei de ribben nog een keer met de azijnciderazijn om de saus te verspreiden, en sluit dan het deksel en gaar de spareribs ongeveer 15 minuten om de saus te laten harden. Na 15 minuten draai je de spareribs om, breng je ook aan deze zijde de saus aan en gaar je de spareribs nog eens 15 minuten.

De saus heeft mooi in kunnen trekken en we gaan nu de spareribs per stuk inpakken in aluminiumfolie. Snij een stuk folie af dat iets langer is dan tweemaal de lengte van elk sparerib rack dat je gaat inpakken en leg het op een tafel. Spray de folie in met de spray en giet er daarna een beetje van de saus overheen. De spray zorgt er wederom voor dat de saus zich beter verspreid over de aluminiumfolie. Leg nu de spareribs met de holle zijde naar boven op de folie, spuit er nog een beetje appelciderazijn en saus overheen en pak de spareribs helemaal in. De ingepakte spareribs mogen nu weer voor 2 uur terug op de barbecue op 135˚C.

De spareribs hebben nu bijna 4,5 uur op de barbecue gelegen en het is tijd om te kijken of ze gaar zijn. De beste manier om te zien of de spareribs gaar zijn, is op gevoel. Dit is vooral belangrijk omdat deze spareribs in aluminiumfolie zijn gewikkeld en je niet elk rack wil uitpakken om erachter te komen of het gaar is of niet.

De spareribs moeten soepel aanvoelen en het gevoel geven dat ze bijna uit elkaar vallen. Om te kijken of de spareribs goed zijn pak je de spareribs in de folie met je linkerhand op en plaats je de toppen van je vingers onder de ribben in het middelste gedeelte. Het zijn namelijk deze dikkere, rechtere ribben in het midden die als laatste gaar worden. Je kunt hiervoor ook een satéprikker of tandenstoker gebruiken. Wanneer het vlees mooi los en zacht aanvoelt zijn de spareribs perfect gegaard.

Als de spareribs helemaal klaar zijn laat je ze in de aluminiumfolie voor zo’n 20 tot 30 minuten bij kamertemperatuur liggen om te rusten. Pak na deze rusttijd de aluminiumfolie uit en let erop dat je geen sappen morst. Pak de onderkant van de spareribs met het borstbeen van je af, pak het uiteinde van de folie en til het op, waarbij je de spareribs naar je toe draait. De spareribs liggen nu met de vleeszijde naar boven met het sap er bovenop. Snijd met een mes de spareribs tussen elk bot en serveer ze met een beetje barbecuesaus.

Delen

Vind je dit een leuk recept en heb je zelf deze heerlijke Texas Style Spareribs gemaakt? Deel het eindresultaat dan op Facebook of Instagram en tag #meatloverzz in je bericht!

Receptinformatie

VOORBEREIDING
15 minuten

BEREIDING
5 uur

AANTAL PERSONEN
4 personen

Ingrediënten

VLEES
2 dikbevleesde sparerib racks

RUB
2 eetlepels peper
1 eetlepel zout
1 theelepel chilipoeder
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel paprikapoeder

SAUS
200 gram boter
100 ml appelciderazijn
100 ml ketchup
50 gram lichte basterdsuiker
1 theelepel zout
1 theelepel peper
1 theelepel chilipoeder
1 theelepel knoflookpoeder

Benodigdheden

Snijplank
Kruidenstrooier
Schroevendraaier
Aluminium bakje
Plantenspuit
Sausflacon
Aluminiumfolie
Koksmes
Steelpan
Maatbeker
Weegschaal